Emmanuel Macron: Problema transnistreană nu prezintă „un obstacol” pentru ca Moldova să obțină statutul de țară candidat la UE

Emmanuel Macron: Problema transnistreană nu prezintă „un obstacol” pentru ca Moldova să obțină statutul de țară candidat la UE
Foto: captura video.

Liderul francez, Emmanuel Macron, a afirmat miercuri, 15 iunie, în cadrul unei vizite  la Chișinău, că problema transnistreană nu prezintă un obstacol pentru ca Republica Moldova să obțină statutul de țara candidat la Uniunea Europeană.

Transnistria nu afectează aderarea Republicii Moldova la UE

„Salut spiritul de pace și de moderație a doamnei președintă în acest subiect delicat, care nu este nou. Dorința noastră este ca Republica Moldova să rămână suverană și teritoriul său să rămână integru, iar poporul său să nu devină destabilizat.

Nu putem spune că această situație este un blocaj, obstacol, dar pe parcursul procesului va trebui să găsim soluții la această situație pentru a face să progreseze stabilitatea. Situația de astăzi nu este un obstacol care să împiedice procesul”, a declarat președintele Franței, în cadrul unui briefing.

Situația în regiunea separatistă e „liniștită”

La rândul său, Maia Sandu, a reiterat faptul că în prezent nu există un riscuri în ceea ce privește regiunea transnistreană. Tot miercuri, președintele Republicii Moldova a declarat că în prezent situația în regiune este „liniștită”.

„Prezența ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană presupune o vulnerabilitate de securitate pentru Republica Moldova. Am văzut cu toții ultimele incidente de acum câteva săptămâni. Așa cum au prezentat instituțiile noastre, aceste incidente își au originea în interiorul regiunii. (…)

Acum lucrurile sunt mai liniștite. Nu vedem un pericol iminent, dar atât timp cât avem acest război la graniță, această vulnerabilitate, acest risc este în continuare mare. Urmărim situația și comunicăm cu regimul de la Tiraspol, astfel încât să nu permite destabilizarea care ar provoca riscuri pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a remarcat Maia Sandu, citată de tv8.

Urmăriți B1TV.ro și pe