Eșec cu repetiție pentru partidele lui Marine Le Pen și Emmanuel Macron în alegerile regionale din Franţa. Absenteism masiv la scrutin

Eșec cu repetiție pentru partidele lui Marine Le Pen și Emmanuel Macron în alegerile regionale din Franţa. Absenteism masiv la scrutin
Emmanuel și Brigitte Macron votează la alegerile regionale. Foto: Hepta-Bestimage/Stephane Lemouton

Rassemblement National, partidul de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen, și La République En Marche, formațiunea preşedintelui Emmanuel Macron, au suferit înfrângeri categorice și în al doilea tur al alegerilor regionale din Franţa. Scrutinul a fost marcat de un absentesm masiv. Circa două treimi din cele aproximativ 48 de milioane de alegători nu au participat la vot, deci prezența a fost chiar mai mică decât în primul tur.

Rezultatele alegerilor regionale din Franța

Scrutinul a confirmat saltul partidelor tradiţionale instalate de mult în peisajul politic local. De altfel, toţi preşedinţii regionali în funcţie au fost realeşi.

Rassemblement national (RN), partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen, nu câştigat nici măcar singura regiune unde avea șanse – Provence-Alpes Côte d’Azur. Aceasta a rămas dreptei tradiţionale.

„În această seară, nu vom lua nicio regiune”, a admis Marine Le Pen.

Nici La République en Marche (LREM), partidul președintelui Emmanuel Macron, nu a câștigat vreo regiune, după cum era anticipat.

E o „dezamăgire pentru majoritatea prezidenţială”, a recunoscut Stanislas Guerini, delegatul general al LREM.

Specialiștii au pus acest rezultat pe seama absenteismului record, dar și a marii rețele în teritoriu de care beneficiază partidele tradiționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe