EXCLUSIV // Dr. Radu Ciornei, imunolog: „Trebuie să ne gândim la măsurile din primele luni de pandemie”

EXCLUSIV // Dr. Radu Ciornei, imunolog: „Trebuie să ne gândim la măsurile din primele luni de pandemie
sursa foto: pixabay.com

Autoritățile iau în calcul noi măsuri anti-COVID-19, în condițiile în care ne apropiem de sezonul rece, iar rata de infectare cunoaște un puternic trend ascendent în ultimele săptămâni. Radu Ciornei, medic imunolog de la Suceava, crede că este nevoie de inițiative ferme din partea Guvernului.

„Măsurile pe care le văd eu se bazează pe purtarea măștii în exterior șievitarea cât mai mult a aglomerației. De asemenea, trebuie să începem să ne gândim la măsurile din primele luni (n.r. – ale pandemiei): eliminarea deplasărilor care nu sunt neapărat necesare, munca de acasă, protejarea categoriilor cu risc crescut, deci cei cu comorbidități – diabet, boli cardiovasculare, astm, vârstnicii.

Cred că orice loc în care există o atmosferă închisă, unde nu există ventilație, prezintă un mare pericol. De exemplu, la birouri. Acolo este cel mai mare risc. În cazul în care o persoană strănută, circulă aerosolii în aer. Este de ajuns să vorbim despre 5-10 minute, iar pentru cei care trec pe acolo, va fica și cum nu s-ar fi purtat mască niciodată.Vedem focare în instituții. În cancelaria profesorilor de exemplu, unde nu se poartă mască și nu există posibilitate de ventilare, există un risc mare de infectare”, a declarat imunologul pentru B1.ro.

Închiderea sălilor de fitness, în atenția experților în sănătate

Sălile de fitness și clădirile de birouri se numără printre locurile care prezintă cel mai mare risc de infectare, atenționează dr. Radu Ciornei.

„Magazinele din mall-uri nu cred că sunt o problemă. Cubajul fiind foarte mare, nu este acea cantitate mare aerosoli în aer. Într-adevăr, birourile, sălile de fitness reprezintă un risc crescut de infectare, din cauza faptului că oamenii respiră liber. Eu aș închide sălile de fitness”, a transmis Radu Ciornei pentru B1.ro.

Record de pacienți la ATI, în Suceava

Secția de Terapie Intensivă de la Suceava a ajuns la un record de pacienți, care cu greu vor putea fi tratați de medici. Unitatea sanitară se confruntă cu o criză de personal, atrage atenția Radu Ciornei.

„La Suceava avem 174 de pacienți la ATI, un record. Până de curând, cifrele au fost în jur de 70-90. Spitalul încă are capacitate de primire, dar au apărut primele semne. Capacitatea de ATI ar putea fi depășită, dar nu neapărat capacitatea de paturi, ci a medicilor și asistenților”, a declarat Radu Ciornei pentru B1.ro.