EXCLUSIV // Lockdown-ul general în România, inevitabil. Dr. Lorand Savu: „Este singura modalitate de a stopa trendul ascendent”

EXCLUSIV // Lockdown-ul general în România, inevitabil. Dr. Lorand Savu: „Este singura modalitate de a stopa trendul ascendent
sursa foto: pixabay.com

Trendul ascendental infectărilor cu SARS-COV-2 continuă într-un ritm accelerat în România. 11 județe sunt în scenariul roșu și 25 în cel galben. În aceste condiții, este doar o chestiune de timp până când toată harta se va alinia scenariului cel mai sever, cu peste 3 infectări la mia de locuitori.

În ultimele săptămâni s-a discutat din ce în ce mai mult despre lockdown. În opinia experților, acest lucru este inevitabil. Lorand Savu, doctor în microbiologie moleculară, crede că lockdown-ul va fi impus la finalul lunii decembrie, până de sărbători. Lockdown-ul este singura soluție, subliniază acesta.

„Mai devreme sau mai târziu, se va intra într-un lockdown, pentru că este sigura modalitate de a stopa trendul ascendent. Nu există altă soluție, pur și simplu.Eu cred că lockdown-ul va fi după alegeri, mai mult ca sigur.

Deocamdată, știința nu a dat răspunsuri clare, nu știm totul (n.r. – despre COVID-19). Încă luăm diferite măsuri, trebuie să încerci tot, ca să limitezi răspândirea virusului. Suntem o fază experimentală, cât despre primăvară, am fost mai degrabă speriați. Atunci știam mai puțin decât acum”, a declarat Lorand Savu pentru B1.ro.

Pacienții cu COVID-19 aflați în izolare, o problemă mult prea mare pentru autorități

Lorand Savu punctează că testarea extinsă cât și izolarea reprezintă măsuri imperative în ceea ce privește lupta anti-COVID. A doua măsură însă, este greu de controlat de autorități, atenționează expertul în sănătate.

„Numărul de teste ar trebui mărit, iar persoanelecare sunt infectate și ar trebui să intre în carantină, să fie monitorizate. Problema cea mare este că acei oameni care sunt pozitivi, nu respectă regulile. Deja sunt foarte mulți și aceasta este o chestiune care nu mai poate fi controlată nici măcar de Armată.Nu poți păzi fiecare om infectat și aici vorbim despre zeci de mii,să stea la casa lui. Sistemul cu ceas este infailibil. Ai ieșit din arie, vine poliția și te arestează, nu stau la discuții”, a mai declarat Lorand Savu pentru B1.ro.