Federația Rusă a înconjurat Ucraina. Mișcările navale rusești vizează inclusiv Marea Neagră

Federația Rusă a înconjurat Ucraina. Mișcările navale rusești vizează inclusiv Marea Neagră
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Danichev

Trei nave de război ale Federației Ruse au părăsit regiunea Mării Baltice la o zi după ce un trio similar făcea același lucru. Deși destinația finală a navelor rămâne deocamdată necunoscută, există îngrijorări că mișcările vaselor au legătură cu criza dintre Rusia și Ucraina, țară la frontierele căreia Moscova a concentrat peste 127.000 de trupe. De altfel, Casa Albă avertiza anterior că invazia ar putea începe „în orice moment”, transmite The Drive.

Mișcările navale ale Federației Ruse vizează inclusiv Marea Neagră

Navele amfibii ale Flotei de Nord din clasă Ropucha Proiect 775 Olenegorskiy Gornyak și Georgi Pobedonosets, respectiv nava de debarcare din clasă Ivan Gren Proiect 11711 Piotr Morgunov au pătruns marți prin strâmtoarea dintre Marea Baltică și Marea Nordului.

În ziua precedentă, un trio similar de nave de luptă din Flota rusă de la Marea Baltică ieșea în Atlantic, cu cap-compas Marea Mediterană, iar apoi Marea Neagră. Mai exact, este vorba despre navele Ropucha Proiect 775, Korolev, Minsk și Kaliningrad. Potrivit The Drive, responsabilii suedezi din zona militară spun că nu au mai văzut mișcări navale rusești de o asemenea anvergură de multă vreme.

În plus, un detașament de nave de luptă al Flotei de Nord – din care fac parte crucișătorul Mareșal Ustinov, distrugătorul Viceamiral Kulakov, fregata Amiral Kasatonov și petrolierul Vyazma – a pornit în marș spre Marea Mediterană sau chiar Marea Neagră.

Ucraina e practic înconjurată din punct de vedere terestru, spun experții

Publicația „Adevărul” a consultat mai mulți experți, iar aceștia susțin că manevrele navale rusești reprezintă o nouă fază a confruntării dintre NATO și Rusia, o fază mai accelerată și cu un risc mai mare de escaladare.

„Ruşii vor şi Odessa, vor să lase Ucraina fără ieşire la Marea Neagră şi, foarte important pentru noi, plănuiesc să ajungă până la Gurile Dunării”, spune Costin Georgescu, fost director SRI.

Fostul oficial a explicat că, din punct de vedere terestru, Federația Rusă a înconjurat Ucraina.

„Terestru, practic, a înconjurat Ucraina, inclusiv prin Belarus. Acum vor să atace şi prin partea sudică a Ucrainei, dinspre mare. Vor să-şi pună în aplicare unele planuri mai vechi. Cel mai probabil vor şi Odessa, vor să lase Ucraina fără ieşire la Marea Neagră şi, foarte important pentru noi, plănuiesc să ajungă până la Gurile Dunării. Agresivitatea Moscovei trebuie să fie oricum un  semnal de alarmă pentru aliaţii NATO”, a explicat Costin Georgescu.

Analistul militar Aurel Cazacu a arătat că, practic, Federația Rusă tatonează NATO.

„Aducând nave de luptă suplimentare în Marea Neagră, Kremlinul vrea să crească presiunea pe NATO. Aşteaptă ca Aliaţii să facă o greşeală ca să acţioneze. Oricum, vorbeam şi până acum de o concentrare militară fără precedent în jurul Ucrainei, dar acum lucrurile se agravează şi mai mult. Să nu uităm că partea rusă mai are şi alte nave în Mediterană, inclusiv unele dotate cu rachete Kalibr. Acestea pot ajunge în Marea Neagră într-o zi sau două şi au o mare putere de foc”, a adăugat Aurel Cazacu.

Urmăriți B1TV.ro și pe