Fenomenul "Balena Albastră" a ajuns și în Bulgaria: Autoritățile au creat un grup de lucru pentru a întocmi măsuri de prevenție a suicidului la adolescenți

Fenomenul "Balena Albastră" a ajuns și în Bulgaria: Autoritățile au creat un grup de lucru pentru a întocmi măsuri de prevenție a suicidului la adolescenți

Jocul extrem de periculos intitulat "Balena Albastră" pare să cuprindă tot mai multe țări. După ce în ultimele săptămâni, mai multe cazuri ciudate de tineri ce s-au sinucis sau au manifestat comportament ciudat au fost puse pe seama acestui joc în România, astfel de știri au început să apară și în Bulgaria.

Autoritățile de la Sofia susțin că nu ar exista o legătură între sinuciderile ce au avut loc în rândul tinerilor și jocul "Balena Albastră", dar cu toate acestea au întocmit un grup de lucru care să se ocupe cu aceste lucruri. Un grup de lucru sub tutela președintelui a fost format pentru elaborarea de măsuri de prevenție a suicidului la adolescenți, iar directorul Directiei Centrale de Investigații a cerut acțiuni legale în Parlament, conform ziare.com.

"Balena Albastră" a pornit din Rusia, unde se vorbește că 130 de tineri s-ar fi sinucis ca urmare a practicării acestui joc. Cu toate acestea, numeroase voci susțin că nu există o dovadă că aceste sinucideri să fi avut loc din cauza jocului ci totul ar putea fi o campanie de răspândire de informații false.

Conform presei străine, în spatele acestui joc s-ar afla adulți care știu să vorbească "pe limba" celor foarte tineri astfel încăt să îi atragă în niște grupuri de socializare unde le alimentează frustrările și îi manipulează în așa fel încât acești ajung să se sinucidă.

Practicanții acestui joc sunt îndrumați să treacă prin diverse probe periculoase timp de 50 de zile, precum să se automutileze desenându-și cu lama sau cuțitul o balenă pe corp, să se uite o zi întreagă la filme horror. să se trezească la ore târzii din noapte pentru a face diverse lucruri și în final să se sinucidă "pentru a învinge jocul".

În România mai multe incidente au fost puse pe seama practicării acesti joc. Cel mai grav a avut loc la o școală din Iași, unde 5 tineri au ajuns la spital cu probleme respiratorii după ce ar fi vrut să facă una din provocările din joc.

Una dintre adolescentele din România, care a încercat jocul intrând pe un site de socializare rusesc, a povestit despre cum a fost hărțuită de administratorii jocului și cum aceștia au aflat date personale despre ea și despre părinți.

"Am intrat pe site, un fel de Facebook rusesc, unde acolo îți spune să vorbești cu un administrator și te pune să îți scrii pe mâna cu lama F57 și dup-aia intri în joc la ei. Și în momentul în care am văzut că te pune…, începe cu din astea… am ieșit de acolo și în momentul acela m-au sunat.

Îmi dădeau tot felul de mesaje cu amenințări. Am blocat numărul, să nu mai poată să îmi scrie și să mă sune. Dar m-au sunat de pe alt număr. Tot cu amenințări și pe WhatsApp și… Ca să-mi iau sicriu, că el mă vede, că o să-mi văd familia moartă… dacă nu fac ce-mi zice el. Mi-a dat date ale părinților, la ce școală sunt, la ce liceu… tot mi-a zis despre mine", a spus tanâra de 13 ani, din Timișoara, citată de Digi 24

Urmăriți B1TV.ro și pe