Fiecare al 5-lea german, antisemit?

Fiecare al 5-lea german, antisemit?
Memorialul Holocaustului din Berlin, Germania. Foto: Pixabay

În rândul tinerilor, cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, situația e și mai alarmantă. După doi ani de pandemie aproape unul din trei gândesc antisemit iar cunoștințele generale despre Holocaust sunt în scădere, relatează cotidianul vienez „Kurier” în ediția sa de astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din data de 27 ianuarie, instituită de Națiunile Unite în 2005 pentru a comemora Schoa și aniversarea a 60 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau.

Potrivit sondajului Congresului Mondial Evreiesc (WJC) fiecare al cincilea german adult gândește antisemit. Dimensiunea resentimentelor față de evrei, în special în rândul tinerilor germani, e șocantă. „Este deranjant să vedem cât de răspândită este credința în conspirații și prejudecăți antievreiești”, a declarat președintele WJC Ronald S. Lauder, citat de „Kurier”.

Președintele Congresului Mondial Evreiesc e de părere că pandemia acționează precum un catalizator: „Oamenii minimizează Holocaustul și îl compară cu vaccinările. Sub pretextul unei presupuse critici la adresa măsurilor anti-Covid19, antisemitismul a devenit mai acceptabil social și, prin urmare, mai periculos.”

Potrivit sondajului, tinerii cu atitudini antisemite sunt deosebit de susceptibili la teoriile conspirației legate de apariția virusului Sars-Cov2, trei sferturi dintre tinerii cred că virusul a fost fabricat într-un laborator și că pandemia a fost planificată de un grup de elite globale iar 30% dintre cei chestionați au impresia că evreii folosesc Holocaustul pentru a-și susține „propria agendă”. 40% cred că evreii „vorbesc prea mult despre Holocaust” și susțin că Germania ar fi făcut destule pentru a compensa drama Holocaustului.

Interviurile online au fost realizate de Schoen Cooperman Research pe un eșantion reprezentativ de 5.006 adulți din Germania au avut loc în perioada 12-30 noiembrie 2021, 851 de respondenți a reprezentat grupa de vârstă între 18 și 29 de ani.

„Kurier” scrie în continuare că o majoritate a celor intervievați nu are cunoștințe de bază despre Holocaust, citând Congresului Mondial Evreiesc. 60 % nu pot spune corect că mai mult de șase milioane de evrei au fost exterminați de către naziști și aliații lor în timpul celui de-al 2-lea război mondial. 71% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani nu au aceste cunoștințe de bază. Ceea ce ne poate face să înțelegem mai bine de ce studierea în școli a tragediei Schoa este o necesitate chiar și la mai bine de 70 de ani după război.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`