Forbes: Număr record de miliardari în 2014. Bill Gates, în fruntea clasamentului la nivel global

Forbes: Număr record de miliardari în 2014. Bill Gates, în fruntea clasamentului la nivel global
Foto: telegraph.co.uk

În ediția din 2014 a topului celor mai bogați oameni din lume prezentat de revista Forbes sunt prezenți 268 noi miliardari, acesta fiind număr record.

De asemenea, numărul femeilor cu avere de peste 1 miliard dolari a atins un nivel record, de 172, față de 138 în 2013.

Bill Gates a revenit în fruntea clasamentului la nivel global cu o avere de 76 miliarde dolari, în timp ce un singur român a fost inclus în top. Ioan Niculae are o avere de 1,2 miliarde dolari.

Niculae ocupă poziţia 1.372 în topul miliardarilor lumii pentru 2014 realizat de Forbes, dintr-un total de 1.645 de persoane cu avere mai mare de 1 miliard de dolari identificate la nivel global.

„Fondator al Interagro, cel mai mare conglomerat de agricultură şi îngrăşăminte din România, Ioan Niculae s-a confruntat cu o expunere negativă în media în toamna anului trecut, după ce procurorii au afirmat că doi politicieni români au acordat Interagro discounturi la transferuri de gaze naturale din 2006 până în 2010. Niculae continuă cu investiţii într-o centrală de cogenerare şi lucrări la un hotel deţinut la Marea Neagră. A fondat Consiliul Investitorilor Români, care intenţionează să fie una dintre principalele organizaţii de profil. Niculae şi-a început activitatea la o companie de stat din sectorul agricol, după care a pornit pe cont propriu. Este un vânător pasionat, care preferă să petreacă timpul aproape de casă, în defavoarea călătoriilor”, scrie Forbes.

Clasamentul din acest an include 1.645 miliardari cu o avere cumulată de 6.400 de miliarde de dolari, în urcare puternică de la 5.400 de miliarde de dolari în 2013.

Bill Gates a revenit în fruntea topului după patru ani, cu 76 miliarde de dolari, recuperând poziţia de lider de la investitorul mexican Carlos Slim Helu, a cărui avere este calculată la 72 miliarde de dolari. Gates, cofondator al gigantului american Microsoft, a deţinut primul loc în 15 din ultimii 20 de ani.

Cei doi sunt urmaţi de Amancio Ortega – cu 64 miliarde de dolari, care controlează retailerul de îmbrăcăminte Zara, investitorul Warren Buffett – cu 58,2 miliarde de dolari şi de Larry Ellison – cu 48 miliarde de dolari. Princpalul activ al lui Ellison îl reprezintă acţiunile la compania Oracle. Cofondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a înregistrat cea mai mare creştere a averii, cu 15,2 miliarde de dolari la 28,5 miliarde de dolari, odată cu aprecierea puternică a acţiunilor reţelei de socializare.

Top zece este compeletat de Charles Koch – cu avere de 40 miliarde de dolari, David Koch – de asemenea cu 40 miliarde de dolari, Sheldon Adelson – 38 miliarde de dolari în principal din active din industria jocurilor de noroc, Christy Walton şi familia – cu 36,7 miliarde de dolari, principalul activ fiind acţiunile la lanţul de magazine Wal-Mart, precum şi Jim Walton – 34,7 miliarde de dolari din acţiuni tot la Wal-Mart.

Urmăriți B1TV.ro și pe