Forbes: Oligarhul Plahotniuc s-ar putea prăbuși, dacă se dovedește că a orchestrat „Jaful secolului”, furtul a jumătate din rezervele Băncii Naționale a Moldovei

Forbes: Oligarhul Plahotniuc s-ar putea prăbuși, dacă se dovedește că a orchestrat „Jaful secolului”, furtul a jumătate din rezervele Băncii Naționale a Moldovei

Oligarhul Vladimir Plahotniuc și consilierul său Serghei Iaralov ar putea fi arestați în viitoarele luni, se arată într-un articol al revistei Forbes.

În articolul semnat de către Kenneth Rapoza se vorbește despre cazul jafului din sistemul bancar și a rezervei valutare, a cărui principal beneficiar ar fi oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Milionarul moldovean este descris ca o persoană cu mai multe fețe, ”omul din spatele cortinei” de la Chișinău: pe de o parte că filantrop, pe de altă parte ca politician declarat pro-Uniunea Europeană, pe de altă parte om de afaceri controversat, scrie hotnews.

De numele său se leagă și dispariția unui miliard de dolari din Banca Națională a Moldovei.

Forbes comentează că instituțiile responsabile de aplicarea legii în Republica Moldova, Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, par să se concentreze pe o singură sarcină: aceea de a eliminatoți martorii care pot depune mărturie cu privire la deturnarea de fonduri care a avut loc între 2014 și 2015, cunoscută ca „Jaful secolului”.

Unul dintre aceștia ar fi fostul premier Vlad Filat, închis din octombrie anul trecut, fiind considerat vinovat de implicare în acest caz. Al doilea esteun om de afacerimoldo-israeliancare, împreună cu Plahotniuc, ar fi făcut în așa fel încât treibănci controlate de oligarhul moldovean, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, să intre sub administrarea Băncii Naționale a Moldovei în anul 2015, sub pretextul necesității unui plan de salvare. Odată ce a venit însă planul de salvare, banii au dispărut.

Odată ce aceștia vor vorbi, cel mai bogat moldovean va cădea, iar după el va trage și artidul Democrat pro-Uniunea Europeană, notează Forbes.

Urmăriți B1TV.ro și pe