Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată

Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
Rachida Dati a fost ministru al justiției în guvernul francez între 2007 și 2009, în timpul administrației Sarkozy, iar în prezent este primar al Arondismentului 7 din Paris. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Guillaume Bonnefont

Parchetul francez pentru infracțiuni financiare a anunțat, marți, că a pus-o sub acuzare pe Rachida Dati, o apropiată a ex-președintelui Nicolas Sarkozy, pentru afacerile sale cu Carlos Ghosn, fostul șef Renault-Nissan, care în prezent are statut de fugar internațional și s-ar afla în Liban.

Rachida Dati, fost ministru francez al justiției, a fost inculpată pentru „corupție pasivă” și pentru că „a beneficiat de abuz de putere” în urma activităților de consultanță pe care le-a prestat pentru Carlos Ghson între 2010 și 2012, când ea era membru al Parlamentului European, transmite France 24.

Rachida Dati, fost ministru francez al justiției, inculpată pentru corupție și abuz de putere

Surse apropiate de investigație susțin că, fiind eurodeputată din partea Franței la acel moment, Dati a primit în calitate de avocat 900.000 de euro sub forma unor onorarii. Concret, ancheta caută să stabilească dacă suma a venit în schimbul unor servicii juridice efective sau mai degrabă oficialul s-a implicat în activități de lobby, ceea ce ar fi ilegal pentru un membru al Parlamentului European.

Conform cotidianului Le Monde, în baza contractului Rachida Dati se angaja să ajute Renault pe partea de extindere internațională, în special în zona Orientului Mijlociu și în nordul Africii, iar ea ceruse ca totul se desfășoare sub o confidențialite strictă.

În prezent, Rachida Dati este primar în Arondismentul 7 din Paris și membru al formațiunii de dreapta Republicanii, iar uneori numele său era vehiculat pentru posibilă candidatură la viitoarele alegeri prezidențiale. Între 2007 și 2009, ea a fost ministru al justiției în guvernul lui Nicolas Sarkozy, fiind chiar și purtător de cuvânt pentru campania fostului președinte francez.

Încă din vara lui 2019, trei judecători analizează contractele convenite de subsidiara olandeză a Renault-Nissan pe vremea când Carlos Ghosn era șeful executiv al grupului.

În noiembrie, Rachida Dati a fost audiată timp de 16 ore în acest dosar, însă nu a fost inculpată formal. Cu toate acestea, în iulie 2021, magistrații au interogat-o din nou, iar în cele din urmă au pus-o sub acuzare.

Urmăriți B1TV.ro și pe