Fostul director al FMI Rodrigo Rato a fost exclus din Partidul Popular spaniol

Fostul director al FMI Rodrigo Rato a fost exclus din Partidul Popular spaniol

Partidul Popular spaniol, aflat la guvernare la Madrid, a anunţat că i-a exclus din formaţiune pe fostul director al FMI Rodrigo Rato.

De asemenea, toţi ceilalţi membri ai PP care sunt anchetaţi pentru că ar fi folosit abuziv cardurile de credit profesionale pentru cheltuieli personale, au fost excluși din partid.

Rodrigo Rato şi alte 80 de personalităţi de la Madrid sunt acuzate de infracţiune faţă de dreptul societăţilor pentru că au cheltuit în total 15 milioane de euro în discoteci, safari şi pentru obiecte de lux folosind carduri bancare oculte emise de Caja Madrid şi Bankia, sustrăgându-se astfel fiscului.

Fost director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), ministru al Economiei şi vicepremier în Guvernul condus de Jose Maria Aznar în cele două mandate ale acestuia (1996-2004), Rodrigo Rato, în vârstă de 65 de ani, a solicitat anterior suspendarea temporară din Partidul Popular – în care era unul dintre membrii de bază – în perioada anchetei. El face parte dintre cei 13 suspecţi care erau membri ai Partidului Popular (PP).

Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 până în 2007. Din 2009, el a devenit preşedinte al Caja Madrid, care a devenit Bankia în 2010, după fuziunea cu alte şase bănci de economii.