Fostul premier italian Mario Draghi, în cărți pentru șefia Consiliului European după retragerea lui Charles Michel

Fostul premier italian Mario Draghi, în cărți pentru șefia Consiliului European după retragerea lui Charles Michel
Sursa foto: Hepta

Decizia președintelui în exercițiu al Consiliului European, Charles Michel, de a candida pentru Parlamentul European face presiuni asupra șefilor de guverne ai Uniunii Europene să aleagă un nou președinte cel târziu până la jumătatea lunii iulie. Mario Draghi este considerat un posibil candidat.

Mario Draghi este considerat un posibil candidat pentru funcția de președinte al Consiliului European

Întrucât aleșii Parlamentului European trebuie să preia mandatul cel târziu până la jumătatea lunii iulie și, astfel, Michel își va părăsi actuala poziție până la acel moment, liderii statelor membre UE ar trebui să cadă deja de acord asupra candidaturii unui nou președinte al Consiliului European în următoarele luni. În caz contrar, premierul ungar Viktor Orban ar urma să preia funcția de președinte, întrucât președinția de șase luni a UE a Ungariei începe în iulie.

Întrucât noua Comisie Europeană va intra în funcție abia în noiembrie și noul Președinte al Consiliului European este ales de obicei în același timp pe baza repartizării diferitelor forțe politice în Parlamentul European și între liderii statelor membre, ar fi dificil să se găsească un nou președinte înainte de termenul limită. În același timp, multe țări nu doresc ca Orban, cunoscut drept eurosceptic, să conducă sesiunile Consiliului Suprem.

Ca o posibilă soluție, este propusă alegerea fostului șef al Băncii Centrale Europene (BCE) și ex-prim-ministru al Italiei, Mario Draghi, ca noul președinte, scrie Financial Times.

Draghi este de așteptat să aibă sprijinul multor state membre, inclusiv din țara sa natală, Italia. Virtuțile lui Draghi sunt considerate a fi acțiunea sa decisivă în timpul crizei euro și stilul său tehnocratic echilibrat de guvernare.

Lista posibililor candidați

În același timp, tocmai lipsa apartenenței la un partid este cea care dăunează șanselor lui Draghi. Cu toate acestea, analiştii chestionaţi de Financial Times nu cred că Draghi ar fi de acord să deţină funcţia de preşedinte doar până la sfârşitul mandatului lui Michel. Cu toate acestea, pentru a fi numit pe o perioadă de cinci ani, el ar avea nevoie de sprijinul politic clar al liderilor statelor membre, care ar trebui apoi să fie de acord că unul dintre râvnitele posturi de top din UE nu va fi împărțit între partidele politice europene.

În plus, pro-europenismul său puternic și sprijinul pentru integrarea din ce în ce mai strânsă a UE în domeniul finanțelor nu vorbesc nici în favoarea lui Draghi, care l-ar putea lipsi de sprijinul unor state membre din nord precum Germania. În prezent, fostul prim-ministru al Italiei, în vârstă de 76 de ani, pregătește raportul UE privind concurența la ordinul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În afară de Draghi, ca posibili candidați au fost menționate și numele premierului spaniol Pedro Sanchez și premierului danez Mette Frederiksen. Totuși, aceasta ar însemna că Partidul Socialiștilor Europeni (PSE) își va asuma rolul de președinte al Consiliului European, deoarece atât Sanchez, cât și Frederiksen aparțin acestui partid.

Blocajul pentru candidatura lui Draghi, Sanchez și Frederiksen ar fi faptul că toți reprezintă țări vest-europene într-o situație în care statele membre est-europene își doresc și unele poziții de conducere în UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`