Fostul preşedinte al Uruguayului s-a oferit să găzduiască 100 de copii sirieni orfani: Cel mai sărac fost șef de stat din lume, cunoscut pentru eforturile sale de menținere a păcii

Fostul preşedinte al Uruguayului s-a oferit să găzduiască 100 de copii sirieni orfani: Cel mai sărac fost șef de stat din lume, cunoscut pentru eforturile sale de menținere a păcii
Foto: totb.ro/

Criza refugiaților sirieni atinge și America de Sud.  Cel mai sărac fost preşedinte de stat din lume, Jose Mujica, a anunţat, în acest context, că îşi deschide casa lui din Uruguay pentru o sută de copii sirieni lăsaţi orfani de război.

Mujica a fost, deja, implicat în oferirea de ajutor refugiaţilor sirieni – anul trecut, în octombrie, iar acum are în continuare un rol major în această problemă, deşi mandatul lui s-a încheiat în luna martie a acestui an. Copiii ar putea ajunge la adăpost în casa fostului preşedinte în această lună, venind din tabere de refugiaţi din Orientul Mijlociu. Fiecare copil va călători însoţit de cel puţin un adult, dată fiind politica Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al ONU de a nu reloca orfani fără măcar un membru al familiei, scrie Think Outside the Box.

Guvernul uruguayan va fi responsabil de cheltuielile de întreţinere ale acestor copii, astfel că numărul final de copii care va ajunge la casa lui Mujica este încă în discuţie.

Mujica este renumit în întreaga lume pentru alegerile sale modeste, ca stil de viaţă (a condus doar un „beetle” VW, a purtat sandale, a trăit la fermă şi şi-a donat 90% din salariul lunar cauzelor caritabile), dar şi pentru eforturile sale de menţinere a păcii.

Rufele agățate în afara casei, o fântână cu buruieni în jur – așa arată reședința fostului șef al statului Uruguay, Jose Mujica. Singurul lucru care sugera în timpul mandatului său că acolo locuiește o persoană importantă era faptul că locuinţa sa era păzită de doi ofiţeri de poliţie și Manuela, un câine cu trei picioare.

Mujica a renunțat la casa de lux pe care statul uruguayan o oferă liderilor săi și a optat pentru o fermă a soției sale din afara Capitalei, Montevideo, spre care duce un drum de țară. fostul președintele și soția sa prelucrează singuri pământul și cresc flori.

Un astfel de stil de viață auster și faptul că donează în scopuri caritabile circa 90% din salariul lunar, echivalentul a 12 mii de dolari, l-a făcut să fie etichetat drept „cel mai sărac președinte din lume”.