Fostul secretar de stat american Henry Kissinger susține că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei: „Sper ca ucrainenii să echivaleze eroismul pe care l-au arătat cu înțelepciunea”

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger susține că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei: „Sper ca ucrainenii să echivaleze eroismul pe care l-au arătat cu înțelepciunea”
Fostul secretar de stat american Henry Kissinger susține că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei: „Sper ca ucrainenii să echivaleze eroismul pe care l-au arătat cu înțelepciunea”. Sursă foto: Hepta - Capital Pictures / CAP/MFS

Fostul secretar de stat american, Henry Kissinger, figură extrem de importantă a politicii americane, a sfătuit Occidentul să nu mai încerce să provoace o înfrângere zdrobitoare a forțelor Rusiei în războiul din Ucraina, aducând la cunoștință că ar avea consecințe dezastruoase pentru stabilitatea pe termen lung a Europei, informează The Telegraph.

Henry Kissinger a susținut că în urma negocierilor dintre ruși și ucraineni, care ar trebui să înceapă în următoarele două luni, linia de demarcație ar trebui să fie „ideal” o întoarcere la „status-quo-ul de dinainte” de război.

Henry Kissinger spune că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

Henry Kissinger, fostul seretar de stat a transmis în fața oamenilor la Davos, că ar fi fatal pentru Occident să fie atras în starea de moment și să uite locul adecvat al Rusiei în balanța de putere europeană.

Acesta susține că războiul nu trebuie lăsat să mai continue pentru mult timp și a fost aproape să ceară Vestului să convingă Ucraina să accepte negocierile în termeni care se îndepărtează cu mult de actualele sale obiective de război.

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni înainte de a creea revolte și tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință. Ideal, linia de demarcație ar trebui să fie o întoarcere la status-quo-ul de dinainte. Războiul dincolo de acel punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei înseși”, a spus Kissinger.

De asemenea, Henry Kissinger, veteran al diplomației SUA a afirmat la Forumul Economic Mondial că Rusia a fost o parte esențială a Europei timp de 400 de ani și a fost garantul structurii balanței de putere europene în momente critice. Liderii europeni ar trebui să nu piardă din vedere relația pe termen lung și nici nu ar trebui să riște împingerea Rusiei într-o alianță permanentă cu China.

„Sper ca ucrainenii să echivaleze eroismul pe care l-au arătat cu înțelepciunea”, a spus fostul oficial american, adăugând că rolul adecvat pentru acest stat este să fie mai degrabă un tampon neutru decât o frontieră a Europei.

Vladimir Putin se bazează pe pierderea concentrării în Occident

Declarațiile lui Kissinger vin în contextul semnelor tot mai prezente, potrivit cărora, coaliția occidentală împotriva lui Putin se sfărâmă tot mai mult, având în vedere că criza alimentelor și a energiei se adâncește, potrivit sursei citate.

„Vedem ce e mai rău din Europa”, a spus vicecancelarul german Robert Habeck la Davos, acuzând Ungaria și alte state recalcitrante că paralizează încercările UE de a impune un embargo deplin asupra țițeiului rusesc.

„Mă aștept ca toată lumea să găsească o soluție și nu să stea pe spate și să lucreze la construcția parteneriatului lor cu Putin”, a adăugat Habeck.

„Putin se bazează pe pierderea concentrării în Occident iar asta este adevărata noastră provocare. Oamenii sunt la fel de îngrijorați sau chiar mai îngrijorați privind creșterea prețului la gaze și cumpărături”, a spus senatorul Christopher Coons.

„Nu sunt sigur că unitatea va dura. S-ar putea să nu obținem următorul vot”, a spus Eric Cantor, fost lider de grup din Camera Reprezentanților a SUA.

Președintele Ucrainei s-a adresat forumului, spunând „acesta este anul când învățăm dacă forța brută va domni asupra lumii”. Dacă se va întâmpla asta, el a adăugat că nu va mai avea rost să aibă loc vreun Forum Economic Mondial la Davos: „Sancțiunile ar trebui să fie maxime, astfel încât Rusia și oricare alt potențial agresor care vrea să ducă un război brutal împotriva vecinului său să știe clar care sunt consecințele imediate ale acțiunilor lor”, a mai adăugat Zelenski.

Eric Cantor: Trebuie să avem sprijin multilateral

Totodată, amabilitatea Occidentului de a menține un front unit în încercarea unui astfel de conflict absolut este pusă la îndoială. Eric Cantor a specificat că va fi nevoie de sancțiuni secundare împotriva altor state, punând Occidentul într-o confruntare directă cu China, India și aproape 60 de state care refuză să sprijine o rezoluție ONU ce denunță invazia Rusiei.

 „Europenii cumpără mai multă energie din Rusia într-o după-amiază decât o facem noi într-un trimestru”, a spus Contor, fost lider de grup din Camera Reprezentanților a SUA.

Cantor a spus că SUA sunt în pericol să supraevalueze șansele lor: „Trebuie să avem sprijin multilateral. Suntem deja acuzați de folosirea valutei de rezervă a lumii drept o armă. Chiar și aliații și prietenii încep să se întrebe, dacă o folosești în acest fel și noi am putea fi într-o zi supuși acestor sancțiuni”.

Urmăriți B1TV.ro și pe