Fostul şef al armatei SUA în Europa: În circa 10 zile, Rusia se va sufoca. Ucraina poate supravieţui dacă extindem furnizarea de arme. E momentul să ţinem piciorul pe accelaraţie

Fostul şef al armatei SUA în Europa: În circa 10 zile, Rusia se va sufoca. Ucraina poate supravieţui dacă extindem furnizarea de arme. E momentul să ţinem piciorul pe accelaraţie
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Generalul american Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, crede că Rusia se va sufoca în Ucraina în circa 10 zile dacă Occidentul va susține militar chiar mai masiv Kievul.

Ben Hodges, despre deznodământul războiului rus în Ucraina

Rușilor „le lipsesc trei lucruri: nu au timp, nu au trupe și cred că nu au nici suficientă muniție. În circa 10 zile, după calculele mele, Rusia se va sufoca, ceea ce înseamnă că nu vor putea să continue atacurile”, a declarat generalul american, pentru MSNBC.

Dar ca operațiunea rusă în Ucraina să fie un eșec mai e nevoie de un lucru, a mai spus el – Occidentul trebuie nu doar să continue ajutorul militar către Kiev, ci chiar să-l amplifice: „Occidentul… Nu numai că vom continua, dar vom accelera livrarea de tot ce au nevoie ucrainenii pentru a distruge artileria rusă, lansatoarele de rachete şi lansatoarele de rachete de croazieră. Presupunând că facem acest lucru, cred că în 10 zile Rusia va atinge punctul culminant, ceea ce înseamnă că nu vor putea continua atacurile”.

Într-o postare pe Twitter, el a precizat: „E o cursă… Ucraina poate supravieţui ruşilor dacă putem accelera şi extinde furnizarea de arme necesare. Ruşii rămân fără putere, muniţie şi timp. Acum e momentul să ţii piciorul pe accelaraţie”

Ce spunea Ben Hodges despre problemele pe care le ridică România

Hodges este generalul american care a vorbit și despre problemele pe care le pune lipsa infrastructurii din România.

„Știm din exercițiile anterioare că sunt probleme cu transportul. Infrastructura nu este ideală. Tocmai pentru astfel de situații am încercat să dezvoltăm mobilitatea militară în ultimii ani. Militarii trebuie să se pună în mișcare prin Europa înainte de începerea crizei. Pot ajunge acolo suficient de repede încât să prevină criza? Este ministerul Transporturilor din România pregătit pentru așa ceva? Sunt pregătite autostrăzile pentru convoaie? Sau aeroporturile? Este portul Constanța pregătit? Știu că România a lucrat la acest lucruri, dar acum va fi un test bun pentru a vedea cât de mult v-ați dezvoltat”, declarase Hodges, la finele lunii ianuarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe