Francezii primesc o nouă lovitură. Emmanuel Marcon, reacție tranșantă după decizia Elveției de a cumpăra F-35 în detrimentul Rafale

Francezii primesc o nouă lovitură. Emmanuel Marcon, reacție tranșantă după decizia Elveției de a cumpăra F-35 în detrimentul Rafale
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Pool/ABACA

Președintele francez Emmanuel Macron și-a anulat vizita în Elveția, programată pentru luna noiembrie, iar presa elvețiană pune gestul liderului de la Paris pe seama faptului că Elveția a refuzat să cumpere avioane de luptă Rafale din Franța, preferând un contract cu SUA pentru aeronavele F-35, transmite Defense Romania.

Președintele Franței a transmis autorităților elvețiene că vizita în care ar fi urmat să aibă o întrevedere cu omologul său elvețian, Guy Parmelin, va fi anulată, conform informațiilor din publicațiile elvețiene Le Matin și Sonntags Zeitung. Deplasarea era programată să se desfășoare în luna noiembrie și fusese pregătită timp de șase luni.

Mai mult decât atât, Emmanuel Macron a interzis derularea și inițierea oricărui contact bilateral la nivel înalt cu Elveția până în vara anului 2022. Chiar și așa, potrivit autorităților elvețiene, vor fi menținute contactele la nivel operațional și cele stabilite prin intermediul ambasadelor.

Elveția a preferat să cumpere aeronave americane F-35 în detrimentul avioanelor franceze Rafale

Presa elvețiană scrie că Macron ar fi luat decizia ca urmare a faptului că Elveția a ales oferta americană de F-35, evaluată la circa 6,5 miliarde de dolari, în detrimentul contractului pentru avioanele de luptă franceze Rafale.

Emmanuel Macron a devenit „extrem de supărat” și din cauza schimburilor de explicații diplomatice menite să atenueze decizia Bernei. Deși dialogul cu Franța pentru achiziționarea de avioane a continuat chiar și după ce Berna s-a hotărât să cumpere F-35, autoritățile franceze au subliniat că vizita „nu a fost convenită definitiv”, astfel că ar fi incorect să se vorbească despre anularea ei.

Vestea vine în contextul în care Franța și-a retras ambasadorii din SUA și Australia, fiind nemulțumită de afacerea submarinelor nucleare, înțelegere care îi scoate pe francezi dintr-un angajament ce implică miliarde de dolari.

Australienii urmau să cumpere 12 submarine convenționale franceze produse de Naval Group, pe baza unui contract semnat în 2016. Cu toate acestea, SUA a anunțat recent perfectarea unui parteneriat strategic cu Marea Britanie și Australia, AUKUS, care presupune printre altele furnizarea de submarine nucleare către Australia.

Scandalul s-ar putea extinde și în România, având în vedere că Naval Group a câștigat și aici un contract important, în 2019. Statul român și compania franceză s-au înțeles pentru achziționarea a patru corvete pentru dotarea Forțelor Navale Române.

Înțelegerea se ridică la 1,6 miliarde de euro și, pe lângă achiziționarea celor patru corvete, presupune și modernizarea sistemelor de luptă de pe fregatele „Regina Maria” și „Regele Ferdinand”. Totuși, contractul încă nu a fost semnat.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare