Franţa a anunțat că va apăra Finlanda şi Suedia în cazul oricărei agresiuni militare din partea Rusiei

Franţa a anunțat că va apăra Finlanda şi Suedia în cazul oricărei agresiuni militare din partea Rusiei
Foto: Facebook/Élysée – Présidence de la République française.

Administraţia Emmanuel Macron a anunțat luni seara că Franţa va apăra Finlanda şi Suedia în cazul oricărei agresiuni militare, acest lucru se întâmplă după ce Rusia a criticat deciziile celor două ţări nordice de a cere aderarea la NATO.

„Franţa va fi alături de Finlanda şi Suedia”

Palatul Élysée a făcut un anunț în care se menționează faptul că: „Orice stat care ar încerca să testeze solidaritatea europeană prin vreo ameninţare sau agresiune asupra suveranităţii trebuie să aibă certitudinea că Franţa va fi alături de Finlanda şi Suedia”, potrivit cotidianului Le Figaro.

De asemenea, premierul Boris Johnson a anunţat săptămâna trecută că Marea Britanie va apăra Finlanda şi Suedia în cazul unui atac din partea armatei ruse.

Decizia celor două țări nordice, Finlanda şi Suedia, de a depune cereri de aderare la Alianţa Nord-Atlantică a fost luată din cauza  temerilor cu privire la activităţile militare ale Rusiei.

„Suntem convinşi că intrarea Finlandei şi Suediei în NATO nu va consolida şi nici nu va îmbunătăţi arhitectura de securitate a continentului nostru”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, a scris sursa citată.

De asemenea, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a avertizat că deciziile Finlandei şi Suediei sunt „erori” care vor avea „consecinţe semnificative”, conform mediafax.ro.

Trei ţări nordice îşi anunţă sprijinul faţă de Finlanda şi Suedia

Franța nu este singura țară care și-a exprimat sprijinul pentru cele două țări nordice.

Norvegia, Danemarca şi Islanda au semnat luni o declaraţie prin care îşi exprimă sprijinul pentru Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două ţări ar fi atacate.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat că: „Împreună cu Danemarca şi Islanda, Norvegia este pregătită să îşi ajute vecinii nordici prin toate mijloacele necesare dacă ar fi victimele agresiunii pe teritoriul lor înainte de a obţine statutul de membru al NATO”, potrivit Reuters.
 „NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare”, a declarat recent Dmitri Peskov,
Urmăriți B1TV.ro și pe