Franța dublează bugetul militar al Republicii Moldova. Emmanuel Macron: „Trebuie să ajutăm țările care suferă din cauza războiului”

Franța dublează bugetul militar al Republicii Moldova. Emmanuel Macron: Trebuie să ajutăm țările care suferă din cauza războiului
Foto: captura video.

Maia Sandu și Emmanuel Macron au susținut miercuri, 15 iunie, o conferință de presă. Liderul francez se află acum în capitala Republicii Moldova. În cadrul briefingului, cei doi șefi de stat au abordat mai multe subiecte, printre care au fost aderarea țării vecine la UE și dublarea bugetului militar al Republicii Moldova, în contextul conflictului ruso-ucrainean.

Republica Moldova, la un pas mai aproape de aderarea la UE

„Guvernele Moldovei și Franței vor semna, astăzi, 3 convenții, inclusiv privind împrumutul de 15 milioane de euro pentru țara noastră. (…) Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției si recuperării bunilor.

Franța este pentru noi și un partener economic foarte important. În Republica Moldova avem 220 de companii care activează în mai multe domenii. Încurajăm inițiativele companiilor franceze în domeniul energetic. (…)

Timp de 30 de ani Franța a fost alături de Republica Moldova. Moldova a condamnat ferm agresiunea militară rusă și am pledat pentru restabilirea păcii. Din prima zi moldovenii și-au deschis inima și casele pentru ucrainenii care s-au refugiat în țara noastră. Mulțumim Franței pentru cele 37 de tone de ajutor umanitar și pentru realocarea celor peste 2000 de refugiați. (…)

Lucrăm la consolidarea democrației în țara noastră. Avem o cooperare foarte bună în toate domeniile cu UE. Republica Moldova este o țară europeană, o țară care va avea fără îndoială un viitor european. Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Sperăm că cererea noastră va fi susținută de către statele europene. Contăm pe sprijinul Franței pentru a ne ajuta la consolidarea democrației și reformarea justiției. Vreau să fie clar noi nu căutăm scurtături, suntem pregătiți să ne facem temele, vrem să fim apreciați după rezultatul muncii noastre”, a declarat, miercuri, Maia Sandu.

Securitatea Republicii Moldova, asigurată de Franța

La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că Republica Moldova va primi 40 de milioane de euro, suma care va dubla bugetul militar al țării, mai ales, în contextul războiului ruso-ucrainean.

„ Sunteți o țară francofonă care este de pe acum profund înrădăcinată în familia europeană. (…) Următoarele luni vor constitui o provocare în sine. Rusia a încălcat principiile fundamentale ale securității noastre și a hotărât să violeze integritatea si suveranitatea teritorială a Ucrainei. Această solidaritate și generozitate care ați demonstrat-o ne obligă să avem o atitudine de admirație și din partea grupul francez. (…)

Cele 40 de milioane de euro de care veți beneficia va duce la dublarea bugetului militar al țării dvs. Trebuie să ajutăm țările care suferă din cauza războiului. Franța este una din primele țări care susține Moldova și îmi iau acest angajament ca acest sprijin să continue”, a declarat liderul de la Paris. (…)

Moldova a depus o cerere de aderare si această dorință este perfect legitimă. Aceasta candidatură va fi dezbătută în 10 zile la Consiliul European. Franța își va juca în mod deplin rolul de președinte pentru a permite să se ajungă la un consens în acest sens.

Emmanuel Macron a ajuns miercuri, 15 iunie, la Chișinău. Liderul francez se află într-o vizită oficială în capitala Republicii Moldova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră