Gazprom a suspendat furnizarea de gaze către Letonia

Gazprom a suspendat furnizarea de gaze către Letonia
Foto: DPA Images / Stefan Sauer

Gazprom a suspendat sâmbătă furnizarea de gaze spre Letonia, ca urmare a neînțelegerilor dintre Rusia și Occident pe fondul războiului din Ucraina și a sancțiunilor luate împotriva Moscovei, conform AFP și The Guardian.

„Astăzi, Gazprom și-a suspendat livrările de gaze către Letonia… din cauza încălcării condițiilor”, a transmis Gazprom pe canalul său de Telegram.

Gazprom a suspendat furnizarea de gaze către Letonia

Compania rusă nu a specificat în schimb  care sunt condițiile de retragere a gazelor pe care le-ar fi încălcat Letonia, conform Reuters.

Decizia luată de companie a urmat la o zi după ce firma de energie din Letonia, Latvijas Gaze,  a transmis  că a achiziționat gaz din Rusia și a plătit în euro, și nu în rublele cerute pentru tranzacțiile cu Gazprom.

De asemenea,  un purtător de cuvânt al firmei de energie letone  a specificat vineri că gazul cumpărat de companie nu provenea de la compania din Rusia.

Gazprom va reduce și mai mult fluxul de gaze prin Nord Stream 1

Gigantul energetic rus Gazprom a redus, miercuri, furnizarea de gaze către Germania la o cincime din capacitatea gazoductului Nord Stream. Asta a determinat autoritatea de reglementare de la Berlin să lanseze un apel către populație și industrie să facă economii la gaze pentru a fi evitată raționalizarea.

Gazoductul – unul indispensabil pentru completarea rezervelor germane de gaze înainte de venirea iernii – funcționa deja la doar 40% din capacitate, în așteptarea unei turbine care, susține compania, încă nu a revenit din Canada, acolo unde a fost supusă unor reparații.

Potrivit Gazprom, reducerea fluxului este provocată de starea celeilalte turbine de la stația de compresoare Portovaya.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că în cele din urmă se va reveni la fluxurile prevăzute anterior.

Pe fondul lucrărilor de mentenanță care au vizat Nord Stream 1, Gazprom declara că nu mai poate garanta funcționarea sigură a unei părți critice din gazoduct din cauza incertitudinii legate de returnarea turbinei din Canada.

Urmăriți B1TV.ro și pe