General american: Statul Islamic a făcut ”progrese importante” în Irak

General american: Statul Islamic a făcut ”progrese importante” în Irak
Foto: theguardian.com

Gruparea Stat Islamic (SI) a făcut „progrese importante” în Irak, a recunoscut miercuri coordonatorul coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite, generalul John Allen, citat de AFP.

În cursul unei conferinţe de presă la Departamentul de Stat, John Allen a apreciat, totodată, că atacurile aeriene împotriva bastioanelor SI din Irak şi Siria nu produc „nici învingători, nici învinşi”.

Revenit dintr-un lung turneu în Orientul Mijlociu, unde a vizitat în special Irakul, Iordania şi Turcia, generalul Allen a mai afirmat că ţările aliate din cadrul coaliţiei au „căzut de acord” pentru a spune că, „deşi aspectul militar este important, nu este suficient” pentru a învinge această grupare jihadistă ultraradicală.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a afirmat că atacurile aeriene efectuate pentru apărarea oraşului kurd Kobane s-au soldat cu moartea a „sute” de combatanţi din cadrul SI, însă nu a exclus posibilitatea ca această localitate din Siria să fie ocupată de jihadişti.

„Am ucis sute de combatanţi ai SI la Kobane şi în zona” acestui oraş, a declarat contraamiralul John Kirby în cursul unei conferinţe de presă. Dar, a subliniat el, „Kobane încă ar putea cădea”.