Germania se opune în continuare livrării de avioane de luptă occidentale pentru Ucraina / Berlinul avertizează că la orizont se așterne o criză alimentară

Germania se opune în continuare livrării de avioane de luptă occidentale pentru Ucraina / Berlinul avertizează că la orizont se așterne o criză alimentară
Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Michael Kappeler

Ministrul german al afacerilor externe, Annalena Baerbock, și-a exprimat din nou rezervele în ceea ce privește solicitarea Ucrainei pentru avioanele vânătoare occidentale. Pe de altă parte, ea a vorbit despre blocada rusă care împiedică exporturile de cereale ucrainene și a avertizat că la orizont se așterne o criză alimentară, transmite Agenția Anatolia.

Germania, în continuare reticentă în ceea ce privește o eventuală livrare de avioane de luptă occidentale pentru Ucraina

La începutul reuniunii pe care au avut-o șefii de diplomații din G7 în orașul german Weissnhaus, Annalena Baerbock a evocat poziția precedentă cu privire la crearea unei zone de excludere aeriană în Ucraina, o cerere a Kievului căreia NATO a refuzat să îi dea cursa tocmai ca să nu creeze premisele pentru extinderea războiului declanșat de Federația Rusă, în condițiile în care un așa-numit „no-fly zone” se poate impune doar militar, după cum explica inclusiv Președintele României, Klaus Iohannis.

Annalena Baerbock a spus, totodată, că Berlinul deja s-a poziționat „clar în ceea ce privește materialul de zbor”.

La orizont se așterne o criză alimentară, avertizează Berlinul

În altă ordine de idei, ea a subliniat că G7 dorește să se asigure că Ucraina poate să rămână un exportator major de cereale, în ciuda războiului lansat de Moscova.

Din cauza ofensivei ruse, spune oficialul german, 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate la ora actuală în porturile ucrainene, în special la Odesa, iar țările africane și cele din Orientul Mijlociu resimt o nevoie urgentă din acest punct de vedere.

La orizont se așterne o criză alimentară, o situație ce va fi exacerbată de impactul climatic global, estimează șefa diplomației germane.

Ucraina era unul dintre principalii furnizori de cereale de pe glob. Datele agenției de resort a ONU arată că anul trecut țara invadată de Federația Rusă era al treilea exportator de orz și al cincilea de grâu.

Discuțiile miniștrilor de externe din G7 se concentrează și pe rolul Chinei, dar și pe situația din Indo-Pacific, Afganistan, Africa, Orientul Mijlociu. La reuniune au fost invitați să participe în calitate de invitați și șefii diplomațiilor din Ucraina și Republica Moldova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`