Ghețarii elveţieni se topesc îngrijorător: ies la lumină schelete și epave din trecut

Ghețarii elveţieni se topesc îngrijorător: ies la lumină schelete și epave din trecut
Din cazua temperaturilor ridicate, drumețiile prin Alpi sunt mult mai riscante decât până acum. Sursa Foto: Freepik

Creșterea temperaturilor topește ghețarii din Elveția. Ies la lumină secrete şi poveşti incredibile: membrii unei expediţii au descoperit, în această vară, mai multe rămășițe umane neidentificate precum și epava unui avion prăbușit acum mai bine de jumătate de secol, relatează The Guardian.

Doi alpinişti francezi au găsit recent rămăşiţe umane în timp ce escaladau gheţarul Chessjen, din cantonul de sud Valais, a confirmat luni un purtător de cuvânt al autorităţilor locale.

Scheletul a fost ridicat de pe ghețar cu elicopterul pentru expertize.

Scheletele au fost găsite folosindu-se o hartă veche

Oasele au fost descoperite în apropiereaunui drum vechi nefolosit de vreo zece ani, a precizat Dario Andenmatten, paznicul cabanei Britannia, de unde încep alpiniştii ascensiunile în regiune. Cei doi drumeți au făcut descoperirea în timp ce se orientau după o hartă veche. Cel mai probabil, susţin localnicii, este vorba despre o persoană care a murit prin anii 1970 sau 80.

Cu o săptămână mai devreme, un alt cadavru fusese găsit pe ghețarul Stockji, lângă stațiunea Zermatt, la nord-vest de Matterhorn; în ambele cazuri, poliția din Valais a spus că procesul de identificare a rămășițelor umane prin analiza ADN va dura câteva zile.

Sute de oameni dispăruţi prin pustietăţile din zonă

Aproximativ 300 de cazuri de persoane sunt date dispărute în zonă, începând din 1925, printre acestea și proprietarul milionar al lanțului de supermarketuri Karl-Erivan Haub, care a dispărut în regiunea Zermatt în timp ce se antrena pentru un concurs de schi, pe 7 aprilie 2018. P

Drumeții care au descoperit cadavrul a declarat pentru ziarul Blick că hainele găsite erau de culoare neon, „în stilul anilor 80”. Cadavrul a fost mumificat și era ușor deteriorat, „dar aproape complet”, a declarat Luc Lechanoine, 55 de ani.

Valurile de căldură topesc nămeţii care ascund epave

La începutul lunii august, un ghid montan a descoperit epava unui avion prăbușit peste ghețarul Aletsch, lângă vârfurile munților Jungfrau și Mönch, în iunie 1968.

„În urma investigaţiilor s-a stabilit că piesele provin de la epava unui Piper Cherokee, înmatriculat HB-OYL, care s-a prăbuşit în acest loc la 30 iunie 1968. Operaţiunile de recuperare vor fi întreprinse cât mai curând posibil”, a transmis poliţia.

Potrivit ziarului regional 24 Heures, la bord se aflau un profesor, un medic şi fiul său, originari din Zurich: corpurile lor au fost găsite atunci, însă nu şi epava.

Alpii elvețieni au trecut deja prin două valuri de căldură în această vară. În iulie, autoritățile i-au sfătuit pe turişti să nu urce pe Matterhorn din cauza temperaturilor neobișnuite care aproape au atins 30 grade Celsius în Zermatt. În iulie, altitudinea la care apa a înghețat a fost măsurată la o valoare record de 5.184 de metri, comparativ cu nivelul normal de vară de 3.000-3.500 de metri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră