Gl. (r) Virgil Bălăceanu, după discursul lui Vladimir Putin: Suntem într-un război rece, dincolo de războiul cald din Ucraina, și se va accentua. Problematica armelor nucleare strategice va avea o altă dimensiune (VIDEO)

Gl. (r) Virgil Bălăceanu, după discursul lui Vladimir Putin: Suntem într-un război rece, dincolo de războiul cald din Ucraina, și se va accentua. Problematica armelor nucleare strategice va avea o altă dimensiune (VIDEO)
Foto: Facebook @ Virgil Bălăceanu

Suntem într-un război rece care a început de mai mult timp și se va accentua în perioada următoare, a afirmat gl. (r) Virgil Bălăceanu, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, în contextul declarațiilor făcute astăzi în Rusia de Vladimir Putin.

Gl. (r) Virgil Bălceanu, pe B1 TV: Războiul rece se va accentua în perioada următoare

Întrebat despre declarațiile lui Putin privind Tratatul New START, Virgil Bălăceanu a explicat: „De fapt este o suspendare (…). A fost o retragere din Tratatul privind armele nucleare intermediare și acum a și anunțat Federația Rusă suspendarea discuțiilor New START, care este noul tratat cu privire la armele nucleare strategice. E clar că suntem într-un război rece, dincolo de războiul cald din Ucraina, un război rece care a început de mai mult timp, dar război rece – relația Federația Rusă cu lumea occidentală – care, sigur, se va accentua în perioada următoare”.

„Ca atare, și problematica armelor nucleare strategice va avea o altă dimensiune. Probabil vom asista nu neapărat la o mărire a numărului de ogive, pentru că tratatele asta urmăreau, o descreștere a numărului de ogive și a vectorilor purtători, dar în esență se merge foarte mult pe modernizarea acestora – și modernizarea se produce de ambele părți, și Federația Rusă, și Statele Unite. Noi asistăm la o cursă a înarmării”, a adăugat Bălăceanu.

„Întotdeauna Federația Rusă arată cu degetul către Statele Unite, însă partea legată de armele nucleare strategice, testările, exercițiile sunt de fiecare dată notificate de ambele părți. Nici Federația Rusă nu și-a permis în această perioadă să facă teste fără să anunțe Statele Unite – și Statele Unite notifică Federația Rusă dacă are activități de testare pentru modernizarea armelor nucleare”, a precizat el.

Întrebat dacă notificările se fac chiar și în afara acordului respectiv, Virgil Bălăceanu a explicat: „Acordul nu era legat de aceste notificări, că notificarea este elementul esențial legat de descurajare, pentru că, altfel, orice testare poate să însemne o lovire a teritoriului celuilalt stat. Este o practică legată de controlul ca element de descurajare a armelor nucleare strategice”.

„Tratatele erau legate de reducerea focoaselor și a vectorilor de purtare a acestor focoase nucleare, pentru că, după `90, am asistat la o descreștere dramatică a numărului de focoase, cât și a vectorilor de purtare a acestor arme nucleare strategice”, a mai spus generalul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`