Mihail Gorbaciov, interviu la 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier: „Ceaușescu a vrut să fugă în URSS și să se ascundă acolo”

Mihail Gorbaciov, interviu la 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier: Ceaușescu a vrut să fugă în URSS și să se ascundă acolo
Foto: Hepta

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihai Gorbaciov, a acordat un interviu coordonatorului editorial al publicației Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

În cadrul acestuia s-a atins și subiectul Revoluției Române și sfârșitul lui Nicolae Ceaușescu. Aici, Gorbaciov a arătat că dictatorul a vrut să fugă și să se ascundă în Uniunea Sovietică.

„Ceaușescu a vrut să fugă în URSS și să se ascundă acolo, dar de ce a a început să tragă în oameni?Ei bine, așa cum se spune, odihnească-se în pace… Dictatorii ar trebui întotdeauna să aibă pregătit un avion cu rezervorul plin, într-un aerodrom necunoscut. Glumesc…”, a afirmat Gorbaciov în cadrul interviului, citează știrileprotv.ro.

Despre neimplicarea militară a Rusiei pentru oprirea revoluțiilor care au dus la înlăturarea comunismului și la căderea Cortinei de Fier, Gorbaciov a arătat că el mereu s-a opus folosirii forței.

„Am fost întotdeauna un oponent al folosirii forței împotriva oamenilor”, spune fostul lider sovietic.

„Motivul pentru care Zidul Berlinului a căzut, al unificării și, cel mai important lucru, al instaurării păcii durabile în Europa este victoria poporului nostru și al altor popoare asupra fascismului. Gândește-te la asta”, a adăugat Gorbaciov.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său