Grupul Huawei, interzis în rețeaua 5G din Marea Britanie, din „motive geopolitice”. Presiunile lui Donald Trump, cauza principală

Grupul Huawei, interzis în rețeaua 5G din Marea Britanie, din „motive geopolitice”. Presiunile lui Donald Trump, cauza principală
Foto: Hepta.ro

Gigantul tehnologic chinez Huawei a fost interzis în reţeaua de telecomunicaţii 5G din Marea Britanie, din „motive geopolitice”, anunță guvernul britanic, scrie The Guardian.

Presiunile constante din partea preşedintelui american, Donald Trump, ar fi stat la baza deciziei.

Recent, Marea Britanie a apelat la sprijinul Japoniei în privința rețelelor 5G, pentru a nu apela la grupul chinez Huawei. Decizia a fost luată în încercarea de a găsi furnizori alternativi, pe fondul unui război comercial şi de securitate între Statele Unite şi China, notează și Reuters.

Interzicerea Huawei pe piața 5G din Marea Britanie, cauze incerte

Mai exact, în discuțiile de săptămâna trecută, guvernul britanic ar fi menţionat companiile NEC şi Fujitsu ca posibili furnizori alternativi față de oferta Huawei, din cauza noilor probleme de securitate ridicate de Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC), care face parte din GCHQ.

„NCSC a raportat acum miniştrilor că şi-a schimbat în mod semnificativ evaluarea de securitate a prezenţei Huawei în reţeaua 5G din Marea Britanie. Având în vedere incertitudinea pe care acest lucru o creează în jurul lanţului de aprovizionare Huawei, Marea Britanie nu mai poate fi sigură că va putea garanta securitatea viitoarelor echipamente Huawei 5G afectate de modificarea normelor privind produsele directe din SUA”, se preciza zilele trecute.

Acum, grupului Huawei i s-a dat de înțeles că decizia ar putea fi revizuită în viitor, în eventualitatea în care Trump nu va câştiga un al doilea mandat, iar poziţia anti-China de la Washington se va schimba.

Cu toate acestea, decizia a condus la acuzaţii vehemente asupra guvernului Regatului Unit, punctându-se loialitatea faţă de Trump, care poartă un război diplomatic împotriva Chinei, mai ales din pricina crizei COVID-19.

„Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică de către Centrul Naţional de Securitate Cibernetică despre cum putem avea sisteme 5G de cea mai înaltă calitate în viitor”, a declarat Matt Hancock, secretarul britanic de sănătate, în ciuda faptului că o serie de parlamentari conservatori îl vor forța pe Johnson în continuare să interzică Huawei din Marea Britanie, inclusiv din reţelele 2G, 3G şi 4G existente.

„Această decizie dezamăgitoare este o veste proastă pentru oricine din Marea Britanie cu un telefon mobil. Aceasta ameninţă cu mutarea Marii Britanii pe banda lentă digitală, cu majorarea facturilor şi aprofundarea decalajului digital. În loc să „avanseze”, guvernul retrogradează şi îi îndemnăm să-şi reexamineze decizia. Rămânem încrezători că noile restricţii din SUA nu ar fi afectat rezistenţa sau securitatea produselor pe care le furnizăm în Marea Britanie”, au declarat reprezentanții Huawei, în urma deciziei.

Președintele Iohannis, despre participarea Huawei la licitația pentru 5G

În ceea ce privește implementarea tehnologiei 5G în România, prin intermediul companiei chineze Huawei, României a declarat că ia în calcul securitatea națională, care este „asigurată împreună cu SUA și NATO”.

„Noi nu dorim să ajungem cu sisteme critice operate de firme care nu sunt de încredere”,a precizat Iohannis.

Gigantul chinez Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telefonie mobilă din lume, este acuzat de SUA că ar spiona în favoarea regimului comunist din China. În mai 2019, președintele Donald Trump lansa un ordin executiv prin care le interzicea firmelor americane să folosească informații și tehnologie de comunicații de la companiile considerate drept amenințare națională – o mișcare pe care mulți o interpretau ca fiind îndreptată spre Huawei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)