Guvernul Ungariei a renunțat la plafonarea prețului la combustibil pentru firme

Guvernul Ungariei a renunțat la plafonarea prețului la combustibil pentru firme
Foto: Pixabay

Guvernul Ungariei a hotărât,  sâmbătă,  să renunțe la plafonarea prețului la carburanți pentru companiile deținute de firme, cu excepția mașinilor agricole și taximetrelor, potrivit Telex.hu.

Populația maghiară a constatat prezența unei penurii  de combustibil pe fondul  scăderii temporare a capacității interne de rafinărie, a conflictului și a sancțiunilor UE impuse Moscovei.

Guvernul Ungariei a renunțat la plafonarea prețului la combustibil pentru firme

Guvernul Ungariei va elibera aproape un sfert din stocul strategic de țiței și combustibili. Totodată, va scădea numărul celor care pot achiziționa motorină și benzină la preț plafonat. În acest sens,  autoturismele firmelor nu vor mai putea cumpăra combustibil la preț redus, cu excepția taxiurilor.

În schimb, persoanele fizice vor putea beneficia în continuare de prețul plafonat la combustibili.

Așadar, toate mașinile care nu sunt conduse de o persoană fizică nu vor mai fi eligibile de sâmbătă pentru a cumpăra motorina și benzină la preț plafonat în Ungaria.

Prin urmare, după această decizie costurile companiilor de transport vor crește, iar  motorina va fi pentru companii cu 53% mai scumpă.

Ungaria a extins cu încă trei luni perioada de plafonare a prețurilor la carburanți

Ungaria anunța la începutul anului că se confruntă  cu o creștere accelerată a inflației, cauzată de creșterea prețurilor la energie. În acest context măsura privind plafonarea prețurilor carburanților a fost etinsă pentru încă trei luni, potrivit unui anunț făcut de premierul Viktor Orban, potrivit Reuters.

Guvernul lui Orban a redus costul alimentelor de bază în februarie, extinzând plafoanele deja existente la prețul energiei, combustibilului și împrumuturilor ipotecare.

„Plafonul de preț a funcționat, prin urmare îl prelungim pentru încă trei luni”, a spus Orban. Aceasta înseamnă că reglementarea care limitează prețurile de vânzare cu amănuntul a combustibilului la 480 de forinți (1,53 USD sau 1,35 EUR) pe litru, care trebuia să expire săptămâna viitoare, va rămâne în vigoare până pe 15 mai, deci după momentul alegerilor. Când a fost impusă, prețurile în piață erau în apropierea nivelului de 500 de forinți.

În ciuda controlului prețurilor, prețurile de consum din Ungaria au crescut cu cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani în ianuarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe