Igor Dodon: Da, sunt pentru parteneriat strategic și relații bune cu Federația Rusă. Însă aceasta nu înseamnă că trebuie să apară o cortină de fier pe Prut

Igor Dodon: Da, sunt pentru parteneriat strategic și relații bune cu Federația Rusă. Însă aceasta nu înseamnă că trebuie să apară o cortină de fier pe Prut
Foto: politics.md

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la alegerile prezidențiale, a afirmat, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, că își dorește ca țara sa să aibă relații bune cu Rusia, dar că trebuie continuată și colaborarea cu Uniunea Europeană, România și Statele Unite, informează Agerpres, care citează deschide.md.

”Da, sunt pentru parteneriat strategic și relații bune cu Federația Rusă. De ce? Pentru că avem nevoie de piața rusă și trebuie să rezolvăm problemele migranților, care sunt sute de mii în Federația Rusă. Însă aceasta nu înseamnă că trebuie să apară o cortină de fier pe Prut. Lucrul acesta nu putem să ni-l permitem, pentru că în Uniunea Europeană, de asemenea, muncesc câteva sute de mii de cetățeni moldoveni, avem exporturi spre Uniunea Europeană. Parteneriatul trebuie să continue”, a declarat Igor Dodon.

Asfel, jurnaliștii de peste Prut remarcă faptul că Dodon are mesaje electorale din ce în ce mai blânde în campania pentru turul al doilea al scrutinului prezidențial.
Candidatul socialiștilor a mai precizat că foarte mult sprijinul acordat de SUA în ultimii ani Republicii Moldova, dar și că în calitate de președinte, el nu va putea să recunoască apartenența Crimeii la Rusia, care ”de facto” aceasta ”este parte a Federației Ruse”, însă nu și din punct de vedere juridic.

”Nu cred că noi putem să ne permitem să facem anumite greșeli în acest sens, ca să nu avem probleme cu regiunea transnistreană. Dar de facto, la moment Crimeea este parte a Federației Ruse. Juridic, acest lucru nu a fost recunoscut de nimeni, inclusiv de Republica Moldova”, a spus Dodon.

Liderul PSRM a mai afirmat că dacă va fi ales președinte va susține ideea unui parteneriat bun cu vecinii și va avea relații foarte bune cu Ucraina.

”Noi avem foarte multe probleme de rezolvat împreună. Eu am fost co-președinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ucrainene mai mulți ani, cunosc foarte bine care este agenda relațiilor bilaterale. Avem probleme și cu demarcarea, și multe-multe altele care trebuie rezolvate și vor fi rezolvate”, a mai precizat Dodon.