Imagini din camerele de tortură din Izium. Mărturia unui ucrainean chinuit de invadatorii ruși (VIDEO, FOTO)

Imagini din camerele de tortură din Izium. Mărturia unui ucrainean chinuit de invadatorii ruși (VIDEO, FOTO)
Imagine dintr-una din camerele de tortură în care rușii îi chinuiau pe ucrainenii din Izium. Sursă foto: Emiliano Farinella / Twitter

Au apărut primele imagini din camerele de tortură în care soldații ruși îi chinuiau pe ucraineni. Peste 10 astfel de camere au fost descoperite până acum de forțele ucrainene în Izium și alte orașe din regiunea Harkov pe care le-au eliberat recent. Președintele Volodimir Zelenski a susținut că vinovații vor fi pedepsiți.

Mărturia unui ucrainean torturat de ruși

Maksim Maksimov a povestit pentru The Guardian cum a fost torturat de invadatori. El le-a și arătat jurnaliștilor celula din subsolul secției de poliție din Izium în care a fost chinuit și supus la electroșocuri.

„M-am prăbușit, iar ei au tras de mine să mă ridic. Aveam o glugă pe cap și nu vedeam nimic. Îmi amorțiseră picioarele. Nu mai auzeam cu urechea stângă. Apoi m-au electrocutat iar și am leșinat. După 40 de minute m-au dus înapoi în celulă”, a povestit Maksimov.

Ucraineanul a fost arestat de ruși în martie. În seara zilei în care a fost torturat, ucrainenii au bombardat zona, rușii s-au ascuns într-o altă cameră, iar el a profitat de moment: a fugit în stradă, și-a luat bicicleta și a plecat.

Maksim Maksimov a mai susținut că rușii luau pe oricine suspectau de păreri pro-ucrainene. Mai ales militarii și oficialii din primărie erau vizați. Invadatorii aveau chiar o listă cu nume.

Pe lângă camerele de tortură, la marginea orașului Izium, într-o pădure, au fost găsite peste 440 de morminte sumare. Victimele au murit în urma torturii și bătăilor aplicate de ruși, din cauza bombardamentelor sau pur și simplu de foame. Procesul de exhumare a acestora abia a început de câteva zile.

Zelenski: Naziștii au torturat, la fel fac și rușii. Vor plăti!

„Peste 10 camere de tortură au fost găsite deja în zonele eliberate din regiunea Harkov, în diverse orașe. Tortura a fost o practică răspândită în teritoriile ocupate.

Asta e ce au făcut naziștii, asta e ce au făcut (rușii).

Vor răspunde în același mod și pe câmpul de luptă, și în instanțe”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său către națiune de sâmbătă seară.

Urmăriți B1TV.ro și pe