În Republica Moldova crește numărul cererilor de redobândire a cetățeniei. Cele mai multe solicitări vin din Rusia.

În Republica Moldova crește numărul cererilor de redobândire a cetățeniei. Cele mai multe solicitări vin din Rusia.
Foto: Hepta/Sputnik / Dmitrij Osmatesko.

Numărul cererilor de redobândire a cetățeniei au crescut cu circa 30% în acest an, comparativ cu cel precedent, în Republica Moldova iar cel puțin jumătate din acestea vin din Federația Rusă. Declarațiile au fost făcute de șeful Agenții Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”.

Crește numărul cererilor de redobândire a cetățeniei

„Pe partea de redobândire a cetățeniei noi vedem o creștere și cifrele sunt cam cu 30% mai mult decât anul trecut. În acest moment, noi avem vreo 3.500 de cereri de redobândire și anul trecut, pe vremea aceasta, noi aveam 2.500”, a menționat Mircea Eșanu.

Potrivit șefului ASP, multe solicitări vin din Rusia, dar și din regiunea transnistreană.

„Preponderent, sunt cetățenii noștri care s-au născut fie pe teritoriul nostru sau cei care vin din descendenți direcți, părinții sau unul din ei este născut pe teritoriul Republicii Moldova.

Noi urmărim tare atent acest proces, inclusiv pe partea transnistreană, vin și din Federația Rusă mulți, cred că cel puțin jumătate.

Dar noi urmărim inclusiv segmentul transnistrean, acolo tensiunea e mai complexă, pentru că ei vin cu acte transnistrene și atunci noi trebuie să fim mult mai atenți, să vedem dacă actele sunt autentice”, a subliniat directorul ASP.

Iar cu solicitările de pașapoarte ‘am bătut toate recordurile’, susține Mircea Eșanu. Dacă în 2019, am perfectat în jur de 450.000 de pașapoarte, anul acesta ‘ajungem ușor peste 600.000. Sunt recorduri absolute’.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:07 - Monica Anghel, răspuns tranșant la criticile fanilor: „Nu le-aș da un sfat femeilor să slăbească neapărat, dacă se simt bine în pielea lor și grase”
16:01 - O angajată a Primăriei Pașcani, acuzată de trafic de influență: ar fi primit aproximativ 45.000 de euro de la mai multe persoane cu scopul de a le rezolva solicitările
15:51 - Muncitorii români din Croația continuă protestele în Zagreb. N-au fost plătiți de două luni
15:50 - Primăria Brașov, amendată după accidentul în lanț din zona Dârste
15:38 - Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”
15:37 - Niculae Bădălău, arestat preventiv, a fost revocat de Parlament de la Curtea de Conturi (VIDEO)
15:29 - Preotul Vasile Bratie, despre venirea lui Moș Nicolae în copilăria sa: „Aveam nişte opinci roase de capră pe care nu puteam să le dăm cu cremă, dar le spălam şi le aşezam frumos lângă uşă”
15:27 - Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre aderarea la Schengen: Președintele Austriei are o opinie favorabilă României. Decizia finală aparține guvernului, iar semnalele nu sunt optimiste
15:11 - Veste uriașă pentru Simona Halep: „S-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organism”
15:08 - Tudor Chirilă, replici dure la adresa lui Denis Roabes: „Știți cum e la fotbal? Când echipa joacă bine e meritul jucătorilor, când echipa nu joacă bine e vina antrenorului”