Încă 13 români repatriați din Turcia. MAE: La nivelul Ambasadei României la Ankara mai sunt în atenție situațiile a două grupuri de studenți Erasmus, precum și alte solicitări punctuale de sprijin

Încă 13 români repatriați din Turcia. MAE: La nivelul Ambasadei României la Ankara mai sunt în atenție situațiile a două grupuri de studenți Erasmus, precum și alte solicitări punctuale de sprijin
Imagine surprinsă pe 7 februarie 2023, în cadrul operațiunilor de căutare-salvare din Adana, Turcia. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Tolga Ildun

Alți 13 cetățeni români, printre care doi minori, au fost îmbarcați cu succes pentru a fi repatriați de pe Aeroportul din Adana, Turcia, prin intermediul unui al doilea zbor umanitar al Ministerului Apărării Naționale, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe, marți, în contextul cutremurelor de luni.

Potrivit MAE, din grup fac parte o mamă cu doi copii, respectiv nouă studenți și profesorul coordonator.

„În seara zilei de 7 februarie a.c., alți 13 cetățeni români, între care doi minori, au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, Republica Turcia, prin intermediul unui al doilea zbor umanitar MApN. Din grup fac parte o mamă cu doi copii, precum și nouă studenți și profesorul coordonator. Cei nouă studenți și profesorul coordonator erau cazați la un hotel din localitatea Kahramanmaraş. Aceștia se adaugă celor 8 cetățeni români și 2 cetățeni polonezi repatriați la 6 februarie”, se arată în comunicatul MAE.

MAE: Până la acest moment au fost repatriați din Turcia 21 de cetățeni români

Ce 13 români vizați de zborul de marți seară „se adaugă celor 8 cetățeni români și 2 cetățeni polonezi repatriați la 6 februarie”, astfel că numărul conaționalilor noștri care au fost repatriați din Turcia în contextul cutremurelor de luni a ajuns la 21.

MAE a precizat că la nivelul Ambasadei României la Ankara mai sunt în atenție situațiile a două grupuri de studenți Erasmus, precum și alte solicitări punctuale de sprijin:

1.      Un grup compus din nouă cetățeni români (http://www.mae.ro/node/60986) aflat în Kayseri. Dintre aceștia, cinci studenți se vor deplasa spre Ankara, în cursul zilei de 8 februarie a.c., în vederea îmbarcării pe un zbor comercial către România. Celelalte patru persoane au decis să rămână în Republica Turcia.

2.      Un grup format din șapte studenți, aflat în Malatya, zonă puternic afectată în urma seismelor, care nu se poate deplasa spre Aeroportul din Adana. Personalul ambasadei este în dialog cu aceștia pentru identificarea unei soluții de repatriere în perioada următoare.

Personalul Ambasadei este în legătură cu reprezentanții grupurilor respective și cu ceilalți români care au contactat misiunea diplomatică, astfel încât să fie identificate cele mai bune soluții de sprijin. Între timp continuă și dialogul cu autoritățile turce.

MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.

MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Urmăriți B1TV.ro și pe