Incendiu la cea mai mare tabără de refugiați din Grecia: Mii de oameni, o parte dintre ei diagnosticați cu Covid-19, evacuați (FOTO)

Incendiu la cea mai mare tabără de refugiați din Grecia: Mii de oameni, o parte dintre ei diagnosticați cu Covid-19, evacuați (FOTO)
Foto: Pixabay

Incendiu de amploare la cea mai mare tabără de refugiați din Grecia, arată The Guardian. Porțiuni importante din tabără au fost mistuite de flăcări, iar presa locală spune că incendiul ar fi fost provocat chiar de către migranți, în timpul unui protest împotriva măsurilor de izolare impuse de autorități. În plus, și intervenția pompierilor ar fi fost îngreunată tot de către migranți. Tabăra „Moria”, de pe Insula Lesbos, găzduiește numai puțin de 13.000 de persoane, de peste șase ori mai mult decât capacitatea ei maximă.

Incendiu la cea mai mare tabără de refugiați din Grecia

Incendiu la cea mai mare tabără de refugiați din Grecia

Incendiul din tabara „Moria”, situat pe insula grecească Lesbos, a izbucnit pe parcursul nopții, iar cauzele lui nu au fost încă determinate. Presa locală a raportat, însa, ca el ar fi fost provocat chiar de către migranți, care ulterior ar fi impiedicat și intervenția pompierilor.

Asta deși aceștia mai trebuiau să stingă și alte două incendii de vegetație de pe insulă. Gestul migranților ar fi venit în semn de protest față de măsurile de izolare impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. De altfel, autoritățile se arătau îngrijorate de faptul că printre cei care fugiseră din tabară pentru a scapa de incendiu se numărau inclusiv migranți infectați cu COVID-19.

Incendiu într-o tabără de refugiați din Grecia

Incendiul a distrus o parte dintre clădirile improvizate

Incendiul a distrus o bună parte a cladirilor improvizate, deşi pompierii s-au luptat cu flăcările până în zorii zilei.

La fața locului au fost desfășurați scutieri, pentru a se asigura că migranții nu fug. Aceştia au fost evacuați pe o șosea din apropiere.

De-a lungul timpului, autoritatile elene au fost criticate de mai multe organizatii de protectie a drepturilor omului din cauza conditiilor caracterizate drept „inumane” din tabara de refugiati „Moria”. La momentul infiintarii ei, ea fusese prevazută sa o aiba o capacitate de 2.000 de persoane. Treptat, insa, a ajuns sa gazduiasca peste 13.000 de migranti. Aproximativ 70% dintre acestia provin din Afganistan, iar restul din alte 70 de tari.