Industria britanică a oțelului se confruntă cu probleme serioase, după ce compania Caparo Industries a intrat sub administrare, punând în pericol peste 1.700 de locuri de muncă, relatează The Telegraph.
Potrivit administatorului companiei Caparo Industries cauzele care au dus la această situație sunt „volumul semnificativ al datoriilor, lira sterlină puternică şI declinul suferit de clienţii finali din sectoare ca cel petrolier şI al gazelor”.
Și compania Tata Steel ar elimina aproximativ 1.200 de locuri de muncă de la fabricile din Scunthorpe şi Scoţia. Alte 2.000 de persoane au rămas fără loc de muncă, după închiderea oțelăriei SSI din Redcar.
În acest context, cel mai mare sindicat din Marea Britanie a cerut ajutorul Guvernului pentru a interveni, avertizând asupra efectului de domino din acest sector.
„Aceasta este o nouă lovitură devastatoare pentru sector. Acum, se pune problema câte oţelării şi câte locuri de muncă se vor mai pierde până când guvernul va lua măsurile la care s-a angajat la summitul de săptămâna trecută“, a declarat directorul Uk Steel, Gareth Stace.
Potrivit datelor World Steel Association, în 2013, numai 12 tone din producţia totală mondială de 1,65 miliarde din metalului ce reprezintă o materie primă de bază pentru lumea modernă erau produse în Marea Britanie, spre deosebire de 1983 când producția britanică se ridica la 15 milioane de tone.
În timp ce producție de oțel din Marea Britanie este în scădere, China este produce jumătate din producția mondială de oțel din lume. Și Brazilia, Rusia şI Japonia și-au majorat exporturile.
„Preţurile ridicate ale energiei şi importurile ieftine din China ameninţă viitorul oţelului britanic“, a declarat la rândul său Roy Rickhuss, preşedinte al sindicatului Community.