Inflația din Marea Britanie a atins în mai un nou maxim al ultimilor 40 de ani, cel mai ridicat nivel din G7

Inflația din Marea Britanie a atins în mai un nou maxim al ultimilor 40 de ani, cel mai ridicat nivel din G7
Foto: Pixabay

Creșterea prețurilor la alimente a împins luna trecută inflația prețurilor de consum din Marea Britanie la un nou maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,1%, transformând-o în țara cu cea mai mare rată a inflației din G7 – gravitatea crizei legată de costul vieții se extinde.

Inflația va crește, lucrurile se vor înrăutăți

Oficiul Național de Statistică (ONS) arată că inflația din mai din Marea Britanie a atins cea mai mare valoare înregistrată după martie 1982 – și că, probabil că lucrurile se vor înrăutăți.
Banca Angliei a declarat săptămâna trecută că este probabil ca inflația să se mențină peste 9% în lunile următoare, înainte de a atinge un vârf cu puțin peste 11% în octombrie, când facturile reglementate la energie pentru gospodării vor crește din nou.

alimente, sursă foto: YT

Prețurile pentru alimente și produse nealcoolice au crescut cu 8,7% în termeni anuali în luna mai – cel mai mare salt din martie 2009 și făcând din această categorie cel mai mare motor al inflației anuale pentru luna trecută. Prețurile de consum au crescut cu 0,7% în termeni lunari în luna mai, a declarat ONS, puțin mai mult decât previziunea de 0,6%.

Rata globală a inflației în Marea Britanie în luna mai a fost mai mare decât în Statele Unite, Franța, Germania și Italia. În timp ce Japonia și Canada nu au raportat încă datele privind prețurile de consum pentru luna mai, este probabil ca niciuna dintre ele să nu se apropie de nivelul inflației din Marea Britanie.

Urmăriți B1TV.ro și pe