Inflația record îl face pe Joe Biden să caute soluții la dictatori și la dușmanii Americii. Președintele SUA, acuzat că încalcă principiile democratice și promisiunile din campanie

Inflația record îl face pe Joe Biden să caute soluții la dictatori și la dușmanii Americii. Președintele SUA, acuzat că încalcă principiile democratice și promisiunile din campanie
Foto: Hept - Abaca Press / Yuri Gripas/ABACA

Cu o inflație record și creșteri importante de prețuri la combustibil, președintele american Joe Biden se vede nevoit să-și încalce promisiunile electorale și să renunțe la gesturile morale pentru a fi pragmatic.

Luna viitoare, Biden va merge în Arabia Saudită în încercarea de a-i convinge pe saudiți să-și crescă producția de petrol și chiar va avea o întâlnire cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, deși CIA a concluzionat că acesta se află în spatele asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi.

Controversate sunt și încercările de apropiere de Iran, Venezuela și China.

Joe Biden, criticat pentru vizita în Arabia Saudită

Vizita lui Biden în Arabia Saudită e văzută de critici drept o încercare disperată de a apela la saudiți pentru a reduce prețul petrolului și o abdicare de la principiile democratice de care a vorbit mereu, în contextul în care conducerea de la Riad este acuzată constant de încălcarea drepturilor omului, scrie G4Media.

Liderul de la Casa Albă chiar se va întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman (MBS), liderul de facto al țării și principalul factor de decizie privind strategia de export de energie a saudiților. MBS e acuzat că s-a aflat spatele asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, în consulatul saudit de la Istanbul.

Administrația Biden a încercat să-l marginalizeze pe MBS, dar acum președintele american se vede nevoit să discute cu acesta, forțat fiind de creşterea preţurilor la combustibili în SUA şi inflaţia, care a ajuns la valoarea record de 8,6%.

Ali Al-Ahmed, directorul Gulf Institute din Washington, a declarat că decizia lui Biden de a vizita regatul va fi văzută ca „una dintre cele mai mari greșeli” făcute de un președinte american, iar liderul de la Casa Albă arată „slăbiciune”: „Acum aliații americani din regiune vor spune că poate vom copia ceea ce face MBS. Dacă acesta îl poate pune pe președintele american în genunchi, putem face și noi asta.”

Al-Ahmed a declarat că „impactul acestei capitulări este strategic, deoarece îi va încuraja pe Putin în Rusia și pe Xi Jinping în China să devină mai agresivi cu un președinte care a fost păcălit de (tânărul) MBS”.

Mai mult, și dacă Biden ar obține în Arabia Saudită ce-și dorește, prețurile tot nu ar scădea rapid de la sine, așa că acest compromis ar putea fi și degeaba.

Administrația Biden încearcă apropieri și de Venezuela și Iran

În ultimele luni, Team Biden a apelat și la Iran și Venezuela pentru a intensifica producția și a pompa mai mult petrol, scrie G4Media. Ambele țări sunt adversare ale SUA, iar sancțiunile occidentale le-au scos în mare parte de pe piața globală.

Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar industria sa petrolieră a fost atât de afectată de sancțiuni încât ar putea dura luni sau chiar ani pentru a-și reveni.
Într-un gest văzut ca unul de „îmblânzire” a sancțiunilor, companiile Repsol din Spania și Eni din Italia ar putea începe să livreze cantități mici de petrol din Venezuela în Europa în câteva săptămâni, a informat recent Reuters.

Biden încearcă să reînvie acordul nuclear cu Iranul din 2015, care a fost abandonat de fostul președintele Donald Trump. O eventuală înțelegere ar putea permite Iranului să exporte mai mult de 500.000 de barili de petrol pe zi, țara având și aproximativ 100 de milioane de barili în depozit, care ar putea fi eliberați rapid.

Numai că discuțiile nucleare par să se fi împotmolit.

New York Times a notat că orice înțelegere fie cu Venezuela, fie cu Iranul ar putea deveni în sine un risc pentru Biden, deoarece majoritatea republicanilor și chiar unii democrați se opun compromisurilor cu liderii acestor țări.

Biden, compromis în relația cu Beijingul?

Mai mult, potrivit informațiilor oferite de Axios, președintele Biden a indicat, într-o întâlnire desfășurată săptămâna trecută în Biroul Oval cu membri cheie ai cabinetului său, că înclină spre eliminarea unor produse din lista de tarife pe care Administrația Trump le-a impus guvernului de la Beijing.

Însă planurile lui Biden riscă să înfurie mișcarea sindicală din Statele Unite. Iar măsura nu e susținută nici de unii membri ai cabinetului său.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”