Instanța judecă, marți, contestațiile față de alegerea lui Dominic Fritz ca primar al Timișoarei: Candidatul ALDE pentru funcția de edil susține că Fritz nu are domiciliul în Timișoara

Instanța judecă, marți, contestațiile față de alegerea lui Dominic Fritz ca primar al Timișoarei: Candidatul ALDE pentru funcția de edil susține că Fritz nu are domiciliul în Timișoara
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Contestațiile referitoare la alegerea lui Dominic Fritz (USR-PLUS) în funcția de primar al Timișoarei sunt judecate, marți, de instanță. Unul dintre apeluri a fost depus de fostul său contracandidat, Adrian Popescu (ALDE), care cerut invalidarea mandatului lui Fritz pentru că acesta nu ar avea domiciliul în municipiul Timișoara.

Alegerea lui Dominic Fritz, contestată în instanță: Contracandidatul său susține că acesta nu are domiciliul în Timișoara

Într-o postare pe Facebook, Popescu susține că Dominic Fritz are doar ”o adresă pentru care Inspectoratul General pentru Imigrări emite un Certificat de Înregistrare cu titlu implicit temporar”. Prin urmare, candidatul ALDE spune că adversarul său ar fi încălcat legea Legea 115 / 2015, prin faptul că a intrat în cursa electorală pentru funcția de edil al orașului de pe Bega.

Articolul 4 alactului normativ prevede că ”pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese”. Pe de altă parte, un alt articol al aceleiași legi arată că ”cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege și de a fi aleși în aceleași condiții ca și cetățenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi”.

De partea sa, Dominic Fritz a declarat, pentru G4 Media, că are reședința în Timișoara, iar pentru a susține legalitatea demersului său, a invocat atât prevederile Legii 115/2015, cât și ale OUG 102/2005 privind libera circulație în România a cetățenilor din UE.

Alegerea lui Dominic Fritz în funcția de primar al Timișoarei a fost contestată și de liberala Monica Lia Hărmănescu, cadru didactic la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară-USAMV Timișoara.

Dominic Fritz a câștigat alegerile locale din 27 septembrie, în fața primarului în funcție, Nicolae Robu

Dominic Fritz, candidat al USR-PLUS, a câștigat alegerile locale din 27 septembrie cu 53% dintre voturi.

El l-a învins în cursa electorală pe edilul în funcție, liberalul Nicolae Robu, care își dorea un al treilea mandat în fruntea Timișoarei.

„Victoria noastră la Timișoara, și nu a fost doar la primărie, ci și la Consiliul Local, unde am obținut aproape o majoritate absolută cu alianța USR Plus, este o victorie a timișorenilor și un simbol foarte puternic pentru nu doar o Timișoară europeană, ci și o Românie europeană. Este și o încheiere definitivă a perioadei de tranziție. Eu sunt un om politic în România care nu a avut nicio legătură nici cu comunismul, nici cu postcomunismul și cred că, cu acest rezultat, timișorenii au închis definitiv această perioadă de tranziție și au deschis un nou capitol european pentru Timișoara, pentru Banat și pentru România”,a declarat Dominic Fritz la scurt timp după câștigarea alegerilor.