Ioan Stanomir, politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, a declarat joi, pentru B1 TV, că Occidentul a ajuns practic să finanțeze mașinăria de război a rușilor în Ucraina, cumpărând hidrocarburi din Rusia. Occidentul știa de decenii că e dependent de Moscova, dar nu a făcut nimic să schimbe această situație. Rezultatul îl vedem azi: Europa e legată de mâini în impunerea de sancțiuni regimului de la Kremlin. Iar în această evoluție a lucrurilor un rol important l-a avut Germania, după cum a explicat Stanomir.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Aneta Sîngeorzan.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Haideți să spunem lucrurilor pe nume și să ieșim puțin din această ipocrizie. Rusia și-a construit mașinăria de război, câtă e ea, prin simbioza pe care a avut-o cu economia germană. Faptul că Gerhard Schröder e în vârful unui concern care se ocupă de vânzarea de hidrocarburi nu e o întâmplare. Faptul că Rusia și-a construit o întreagă rețea de idioți utili în Europa de Est nu e o întâmplare.
Deci acele semnale de alarmă privind dependența energetică de Rusia nu au fost simple vorbe în vânt. Când președintele Trump, atât de hulit, solicita europenilor să ia în considerare importul de gaz lichefiat din SUA, s-a râs de el. Acum vedem cât de importante ar fi fost acele terminale pentru preluarea de gaz lichefiat din SUA”, a declarat profesorul Ioan Stanomir, pentru B1 TV.
„Principala sursă de venit a mașinării de război ruse e vânzarea de hidrocarburi către Occident. (…)
Tragedia din Ucraina e rezultatul unor decenii de complicitate cu Rusia. Decenii de complicitate! Iar aceste decenii de complicitate lasă să se vadă cum care a fost prețul lor. (…)
S-a spus deja de către mai mulți lideri occidentali, în particular de cei din Europa Centrală și de Est, că soluția corectă ar fi întreruperea torală a impoturilor din Rusia, dar asta ar presupune ca țările vest-europene să fie lipsite de hidrocarburile ruse, ceea ce ar perturba serios economia lor”, a mai explicat Stanomir.