Irak susține că atacurile americane împing guvernul de la Bagdad să pună capăt misiunii conduse de SUA

Irak susține că atacurile americane împing guvernul de la Bagdad să pună capăt misiunii conduse de SUA
Foto simbol: Hepta.ro / DPA Images

Loviturile repetate ale SUA asupra grupărilor armate pe care le susține Iranul în Irak împing guvernul de la Bagdad să pună capăt misiunii pe care o desfășoară coaliția condusă de SUA în această țară, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului irakian, joi, potrivit Reuters.

Atacuri americane în regiune, ca răspuns la uciderea unor soldați americani în Iordania

Armata SUA susține că miercuri, într-un atac de acest gen, a fost lichidat un comandant al Kataib Hezbollah, o grupare armată pe care o susține Iranul în Irak și pe care Pentagonul a acuzat-o de atacuri asupra forțelor americane.

Ministrul iranian al afacerilor externe, Nasser Kanaani, susține că lovitura dată de SUA este „un exemplu clar de terorism american de stat” și reprezintă o încălcare a integrității teritoriale și suveranității Irakului.

Yahya Rasool, purtător de cuvânt pentru prim-ministrul irakian Shia al-Sudani, spune despre coaliția condusă de SUA că „a devenit un factor de instabilitate și amenință să încâlcească Irakul în acest ciclu de conflict”.

Discuțiile despre viitorul coaliției conduse de SUA în Irak, suspendate

Discuțiile despre viitorul coaliției au debutat în ianuarie, dar la mai puțin de 24 de ore trei soldați americani au fost uciși în Iordania, într-un atac despre care SUA susține că a fost efectuat de grupările susținute de Iran în Siria și Irak.

Discuțiile au fost suspendate de atunci. Ministrul irakian al afacerilor externe, Fuad Hussein, a cerut reluarea tratativelor, într-o convorbire cu omologul său american, Antony Blinken.

Totuși, orice fel de discuție despre viitorul coaliției ar putea dura luni întregi sau chiar mai mult, iar deznodământul este neclar.

Coaliția internațională pe care o conduce SUA în Irak a fost înființată pentru a lupta împotriva organizației Statul Islamic. În Irak sunt dislocate 2.500 de trupe americane, care asistă și consiliază forțele locale pentru a împiedica o recrudescență a grupării teroriste.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:45 - Facturi mai mici la la gaze și energie electrică. Ministrul Energiei a anunțat cine va plăti mai puțin: „Ne așteptăm la o scădere”
14:43 - Parlamentul European a votat pentru recunoașterea parentalității în întreaga UE, indiferent de modul în care copilul a fost conceput, născut sau de tipul de familie. Susține și crearea unui certificat parental european
14:31 - Cutremur cu magnitudinea 5,2, vineri. Unde a fost resimțit
14:28 - Anunțul apropiaților Casei Regale. Când își va relua Kate Middleton aparițiile publice
14:26 - Sacrificiul pe care l-a făcut Florin Piersic pentru un rol: „Eu am jucat lângă maeștri adevărați. Mi-e jenă să mi se spună ‘maestre’, când știu de la cine am învățat profesia asta”
14:19 - Câştigătorul marelui premiu la Loto 6/49 şi-a ridicat premiul în valoare de aproape 2 milioane de euro. De cât timp joacă și ce mesaj a transmis tuturor jucătorilor
14:03 - Peste 800 articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte susceptibile de a fi contrafăcute, reținute pe Otopeni
14:01 - Newsweek: 6.100 lei pensie pentru un pensionar la recalculare. Ce indice de corecție a avut și cât a muncit?
14:01 - Studiu: Fructele de mare conțin substanțe chimice veșnice. Ce spun specialiștii despre consumul acestora
13:58 - Investigații în paralel la Spitalul Sf. Pantelimon. Alexandru Rafila: Nu sunt până în momentul de față elemente care să susțină acuzațiile. Sprijinim organele de cercetare penală (VIDEO)