Iran acuză SUA că încearcă să îi încalce suveranitatea în contextul protestelor masive. Tentativa nu va rămâne fără răspuns, susține Teheranul (VIDEO)

Iran acuză SUA că încearcă să îi încalce suveranitatea în contextul protestelor masive. Tentativa nu va rămâne fără răspuns, susține Teheranul (VIDEO)
După moartea tinerei iraniene Mahsa Amini au fost organizate manifestații de solidaritate în mai multe orașe mari din comunitatea occidentală, așa cum s-a întâmplat și la Paris pe 24 septembrie 2022. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Remon Haazen

Tentativele SUA de a încălca suveranitatea Iranului în chestiunea protestelor declanșate de moartea unei tinere aflate în custodia poliției nu va rămâne fără răspuns, a declarat Ministerul iranian al afacerilor externe, luni, în contextul în care cele mai mari mișcări de stradă de după 2019 nu dau semne că ar urma să se oprească, transmite Reuters.

Iran acuză SUA că încearcă să îi încalce suveranitatea în contextul protestelor masive din țară

Republica Islamică este marcată de manifestații la nivel național, proteste ce au început o dată cu decesul lui Mahsa Amini, o tânără kurdă în vârstă de 22 de ani care a murit după ce a fost reținută de poliția de moravuri iraniană pentru îmbrăcămintea pe care o purta.

Cazul a fost condamnat pe scena internațională, însă Iran acuză SUA că îi susține pe protestatari și că încearcă să destabilizeze Republica Islamică.

„Washingtonul încearcă mereu să slăbească stabilitatea și securitatea Iranului, deși nu a avut succes”, a afirmat Nasser Kanaani, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de externe.

Pe pagina de Instagram, Kanaani i-a acuzat pe liderii americani și pe unii europeni că folosesc un incident tragic în sprijinul protestatarilor și ignoră „prezența milioanelor de oameni pe străzi și în piețele țării în susținerea sistemului”.

În Iran au loc cele mai mari proteste antiguvernamentale după cele declanșate în 2019 pentru prețurile la combustibil, când Reuters relata că au fost ucise 1.500 de persoane în represiunea dezlănțuită de autorități – cea mai sângeroasă criză acest gen din istoria Republicii Islamice.

Statul a organizat propriile manifestații în încercarea de a dezamorsa situația.

Autoritățile iraniene îi acuză pe disidenții de origine kurdă că s-au implicat în protestele din țară, în special în zona de nord-vest, acolo unde trăiesc cei mai mulți dintre cei până la 10 milioane de kurzi din Iran.

Gărzile Revoluționare ale Iranului au lansat noi atacuri cu drone și de artilerie împotriva bazelor de militanți iranieni în regiunea kurdă din nordul Irakului, a anunțat agenția semi-oficială de presă Tasnim.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”