Israel a semnat „Acordurile Avraam” cu EAU și Bahrain, la Casa Albă. Donald Trump: Schimbăm cursul istoriei / Benjamin Netanyahu: Vor urma și alte țări (VIDEO)

Israel a semnat „Acordurile Avraam” cu EAU și Bahrain, la Casa Albă. Donald Trump: Schimbăm cursul istoriei / Benjamin Netanyahu: Vor urma și alte țări (VIDEO)

Clipe istoricela Casa Albă, într-o victorie diplomatică incontestabilă pentru administrația Trump, un semnal răsunător de paceși un moment complicat din punct de vedere strategic pentru Iran. Președintele SUA a găzduit, marți, ceremonia pentru semnarea acordurilor de normalizare a relațiilor între Israel și două națiuni din Golf.

Moment istoric, la Casa Albă.Israela semnat „Acordurile Avraam” cu EAU și Bahrain

Înțelegerile au fost semnate de premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe de o parte, și șefii de diplomații din Emiratele Arabe Unite și Bahrain, pe de altă parte. Acordurile au fost redactate în trei limbi – engleză, ebraică și arabă – și marchează un moment major de cotitură geopolitică în Orientul Mijlociu, oferindu-i lui Trump o platformă de pacificator cu alegerile prezidențiale din 3 noiembrie la orizont, potrivit USA Today.

De altfel, pe fondul acordurilor istorice, actualul președinte al Statelor Unite a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2021 – primind ulterior o a doua nominalizare, ca urmare a înțelegerii semnate între Serbia și Kosovo.

„Ne aflăm aici în această după-amiază pentru a schimba cursul istoriei. Împreună, aceste acorduri vor servi ca fundație pentru o pace comprehensivă de-a lungul întregii regiuni”, a afirmat președintele Donald Trump.

La rândul său, Benjamin Netanyahu a descris acordurile drept un „pivot pentru istorie”, care aduce zori de pace la orizont. Miniștrii de Externe din Bahrain și EAU au subliniat și ei importanța înțelegerilor într-o manieră similară.

„De prea mult timp, Orientul Mijlociu a fost tras în spate de conflict și neînțelegere, cauzând o distrugere de nedescris și zădărnicind potențialul celor mai buni și luminați timp de generații”, a afirmat Abdullatif bin Rashid Al Zayani, șeful diplomației din Bahrain. „Acum, sunt convins. Avem oportunitatea să schimbăm asta”, a mai spus el.

Spectacolul diplomatic grandios de marți de la Casa Albă, care a avut sute de invitați, vine la capătul a luni de zile de discuții de culise purtate de Jared Kushner, consilierul și ginerele lui Donald Trump, și de delegatul său pentru negocieri internaționale, Avi Berkowitz.

Ceremonia de semnare scoate în lumină o reașezare în Orientul Mijlociu, în condițiile în care națiunile arabe, cândva devotate visului palestinian de statalitate, au lăsat în spate acel angajament pentru o întărire a relațiilor cu Israleul. Totodată, momentul a reliefat încă o dată legăturile apropiate dintre Donald Trump și Benjamin Netanyahu.

Într-o declarație făcută luni la Washington, Benjamin Netanyahu cataloga acordurile drept „un punct major de cotitură în istorie, precum și în istoria Orientului Mijlociu”.

„Va avea un impact pozitiv imens asupra israelienilor. Vă promit, din ceea ce văd aici, că vor urma și alte țări”, mai adăuga Netanyahu.

Ultima oră
23:56 - Cine este Evgheni Muraev, indicat de Marea Britanie drept posibil candidat al Rusiei pentru o schimbare de regim în Ucraina. Moscova, acuzată că vrea să instaleze un guvern pro-rus la Kiev
23:25 - Amenințare falsă cu bombă într-un restaurant din centrul Ploieștiului. Bărbatul care alertase autoritățile a fost dus la sediul poliției
23:09 - Trei bărbați arestați după ce au intrat în casa unor dame de companie și au sustras bani și bunuri
22:44 - Peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte pentru testarea COVID-19. Alexandru Rafila: Testarea la medicul de familie, soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare
22:17 - Ion Țiriac ar avea de 10 ori mai mulți urmași decât se știa: „Am trei copii oficiali și 30 neoficiali” (GALERIE FOTO)
21:46 - Varianta Omicron ar putea anunța într-adevăr sfârșitul pandemiei, spune directorul OMS pentru Europa: „Acest virus a surprins de mai multe ori, deci trebuie să fim foarte atenți”
21:12 - Nicușor Dan: Ar fi ieșit duminică la lucru mult mai mulți șoferi și vatmani dacă n-ar fi fost intimidați de sindicat / Condamn inconștiența și tupeul sindicalistului PSD Vasile Petrariu, precum și iresponsabilitatea Gabrielei Firea
20:51 - Armen Sarkissian demisionează de la președinția Armeniei. Președintele țării, spune el, nu are prerogativele necesare pentru a influența politica în vremuri de criză
20:28 - O femeie a murit într-un accident violent pe E58. Mașina în care se afla a intrat pe contrasens într-o curbă periculoasă și a lovit un alt autoturism (FOTO)
20:06 - La ce oră se joacă și cine transmite la TV meciul Simona Halep – Alize Cornet din optimile de finală de la Australian Open 2022