Italia ar urma să facă obligatoriu certificatul verde pentru accesul în restaurante, la evenimente culturale și sportive, dar și pentru zboruri interne și călătorii feroviare pe distanțe lungi

Italia ar urma să facă obligatoriu certificatul verde pentru accesul în restaurante, la evenimente culturale și sportive, dar și pentru zboruri interne și călătorii feroviare pe distanțe lungi
Roma, capitala Italiei. Sursa foto: Pixabay

Guvernul italian finalizează detaliile planului pentru a extinde utilizarea certificatului verde, care ar putea deveni obligatoriu pentru accesul în restaurante, cluburi de noapte, săli și stadioane sportive, dar chiar și pentru zboruri interne și călătorii feroviare de lungă durată. Deși informațiile nu au fost confirmate oficial de guvernul de la Roma, presa italiană sugerează că noul decret ar putea intra în vigoare de luni, 26 iulie, transmite The Local.

Obligativitatea certificatului verde ar putea fi extinsă în Italia

Noile reguli ar stipula că acest certificat verde este eliberat persoanelor vaccinate în schemă completă – în prezent, persoanele îl primesc la 15 zile de la administrarea primei doze. O astfel de măsură ar aduce regulamentul italian în acord cu prevederile din majoritatea țărilor europene.

Presa italiană relatează că miniștrii de la Roma ar fi dezbătut miercuri ultimele detalii ale decretului, iar un anunț formal ar urma să fie făcut joi.

Discuțiile despre extinderea certificatului verde vin în contextul noilor parametri de risc epidemiologic din regiunile italiene, iar starea de urgență ar putea fi prelungită până la finalul lui 2021. În plus, noul decret ar putea stipula și obligativitatea cadrelor didactice de a se vaccina înainte de debutul anului școlar.

Certificatul verde a intrat în vigoare din 17 iunie, dar la ora actuală este necesar doar pentru călătoriile internaționale între frontierele Europei, iar în Italia poate fi folosit pentru accesul în aziluri sau la evenimente mari precum concerte, meciuri de fotbal sau nunți.

Italia a căutat căi de a extinde utilizarea certificatului sanitar în contextul în care, săptămâna trecută, Franța a făcut un anunț similar.

Autoritățile sanitare italiene sunt de părere că extinderea certificatului ar putea fi o metodă propice pentru a stimula populația să se vaccineze, deși, spun acestea, scopul principal este acela de a evita revenirea la restricțiile dure care au marcat vara anului trecut.

Pe măsură ce Italia intră în al patrulea val pandemic, unul alimentat de varianta Delta a SARS-CoV-2, câteva regiuni din țară se apropie de parametrii care, potrivit sistemului național de combatere a crizei sanitare, ar presupune reintroducerea anumitor restricții.

În Italia, numărul de cazuri noi s-a dublat în ultima săptămână, ajungând la o medie națională de 29 de îmbolnăviri la suta de mii de locuitori.