Janez Jansa, premierul Sloveniei, îl susține pe Viktor Orban, împotriva ofensivei LGBT. Avertisment pentru UE: „E cel mai rapid drum spre prăbușire”

Janez Jansa, premierul Sloveniei, îl susține pe Viktor Orban, împotriva ofensivei LGBT. Avertisment pentru UE: „E cel mai rapid drum spre prăbușire
Janez Jansa / Foto: Guvernul Sloveniei

Slovenia se alătură Ungariei și Poloniei în demersul ce prevede protejarea copiilor în fața ofensivei extremiste LGBT. Premierul Janez Jansa a transmis un mesaj ferm către comunitatea europeană, în contextul în care Slovenia a preluat președinția Consiliului UE.

Jansa a atenționat occidentul cu privire la „valorile europene imaginare”, care impuse în unele zone, precum Europa centrală, ar putea determina prăbușirea Uniunii, potrivit The Guardian. Impunerea anumitor viziuni, perspective străine asupra țărilor din centrul și estul Europei este „drumul cel mai rapid spre prăbușirea” blocului comunitar, a transmis Jansa.

Oficialul sloven a oferit și un exemplu în acest sens, prăbușirea Iugoslaviei.

„Nu judeci o persoană pe baza valorilor imaginare europene. Se folosesc standarde duble, cred că acesta este cel mai rapid drum spre prăbușire. Cu până la 30 de ani în urmă, Slovenia trăia în fosta Iugoslavie și se presupunea că era federală. Erau cinci sau șase națiuni, trei religii, șase republici, două provincii autonome și țara s-a destrămat din diferite motive, dar ultimul cui în sicriu a fost atunci când unii oameni au început să folosească criterii speciale pentru ei înșiși, aplicând standarde duble. UE fără Europa centrală nu este o uniune europeană – va fi doar o formă fără fond și ar trebui să fim conștienți de aceasta”, a punctat liderul sloven.

Viktor Orban, somat de premierul Olandei ca Ungaria să se retragă din Uniunea Europeană

Mai mult, Jansa crede că trebui să fie respectate limitele în ceea ce privește intervenția statelor occidentale în politica internă a țărilor din cadrul UE.

„Există diferențe care trebuie luate în considerare și respectate și cred că există o diviziune clară între competențele naționale și cele europene”, a declarat premierul sloven.

Reacția lui Jansa a venit după ce premierul Olandei, Mark Rutte, a reacționat virulent la adresa lui Viktor Orban, după ce oficialul maghiar a susținut categoric legea de protejare a copiilor în fața informațiilor propagandistice LGBT. Rutte l-a acuzat pe Orban că încalcă valorile UE și l-a provocat să renunțe la lege sau ca Ungaria să iasă din UE.