Japonia: Shinzo Abe intenţionează să convoace alegeri anticipate pentru 14 decembrie

Japonia: Shinzo Abe intenţionează să convoace alegeri anticipate pentru 14 decembrie
Foto: trunews.com

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, să convoace alegeri anticipate pentru 14 decembrie, cu scopul de a consolida sprijinul popular pentru politica sa economică, care prevede, între altele, o creştere a TVA-ului, a anunţat presa locală, citată de AFP.

Abe urmează să anunţe marţi dizolvarea Camerei inferioare a Parlamentului şi să convoace alegeri generale cu doi ani înainte de termen, au anunţat principalele publicaţii nipone, între care Yomiuri Shimbun.

În contextul în care politica sa economică („abenomics”) întâmpină dificultăţi, Abe doreşte totuşi o nouă creştere TVA-ului, de la 8 la 10 la sută, după o primă creştere, care a avut loc în aprilie, de la 5 la 8 la sută, şi care a afectat reluarea economică începută anterior.

Această creştere a descurajat consumul, iar o a doua ar putea compromite reluarea economică şi să-l afecteze pe Abe din punct de vedere politic.

Premierul crede, probabil, că el ar putea fi chestionat pe larg de populaţie în tentativa de a-şi religitima rolul.

A doua creştere este prevăzută pentru octombrie 2015, dar Guvernul vrea să o amâne pentru aprilie 2017, cu scopul de a apăra fragila economie japoneză, adică dincolo de mandatul celor 480 de deputaţi, care expiră în decembrie 2016.