Joi, secretarul general al NATO, a declarat într-o conferință de presă la Bruxelles alături de președintele Parlamentului European, că Finlandei și Suediei au sarcina de a decide dacă doresc sau nu să depună cerere pentru aderarea la NATO, informează The Guardian.
„Dacă vor decide să aplice, Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise în NATO. Finlanda și Suedia sunt partenerii noștri cei mai apropiați”, a susținut Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
De asemenea, Roberta Metsola președintele Parlamentului European a declarat că legislativul UE va continua să ceară noi sancțiuni împotriva Rusiei, precum și aplicarea pachetelor actuale de sancțiuni într-un mod mai bun și mai eficient.
„Vom continua să discutăm despre acest lucru și la Strasbourg, săptămâna viitoare, dar în cazul nostru, acest parlament va continua să se bazeze pe impulsul acestei coordonări fără precedent pe care o avem, care este extrem de importantă, deoarece împărtășim valorile fundamentale și împărtășim apărarea noastră și dreptul Ucrainei de a se apăra”, a transmis Roberta Metsola.
În luna mai, Finlanda și Suedia își vor exprima dorința de a adera la NATO, relatează ziarele Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia.
Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională, potrivit Digi24.
Au fost aduse avertismente Suediei şi Finlandei referitoare la efectele eventualei integrări în Alianţa Nord-Atlantică de administraţia liderului de la Kremlin, după cum afirma Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.
„Noi am emis toate avertismentele, atât public, cât şi prin canale bilaterale. Suedia şi Finlanda cunosc aceste lucruri, nu vor trebui să fie surprinse de nimic, au fost informate despre tot, la ce vor conduce aceste decizii”, a declarat Maria Zaharova la postul Russia-24.
De asemenea, pe 15 aprilie Statele Unite au susținut că nu ar fi îngrijorate de faptul că o extindere a NATO ar face altceva decât să promoveze stabilitatea în Europa.
NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.