Jill Biden, primele declarații după vizita efectuată alături de Carmen Iohannis la Școala Uruguay: „Acei copii chiar au suferit” / Românii, lăudați la scenă deschisă: „Slavă Domnului că poporul român a fost aici” (GALERIE FOTO)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primele doamne din SUA și România, Jill Biden și Carmen Iohannis, au mers sâmbătă la Școala „Uruguay” din București, acolo unde au discutat cu profesorii români și ucraineni, dar și cu mamele și copiii refugiați din Ucraina, iar despre evenimentul inedit a vorbit și presa americană.

Mai multe imagini de la eveniment pot fi vizionate în GALERIA FOTO

Jill Biden, după vizita efectuată alături de Carmen Iohannis la Școala Uruguay: „Acei copii chiar au suferit”

Înainte să se îmbarce în avion, soția președintelui SUA a vorbit și cu reporterii, ocazie cu care a reliefat impactul emoționant pe care l-a avut evenimentul, dar și curajul mamelor pe care le-a întâlnit. Discuția cu refugiații ucraineni a fost cu atât mai specială, în condițiile în care poporul american sărbătorește anual, în a doua duminică din mai, „Ziua Mamei”.

„A fost atât de emoționant, nu-i așa? Cred că ucrainenii știu cu adevărat că suntem alături de ei”, a declarat Jill Biden în dialogul cu reporterii, potrivit CNN.

„Se poate vedea; acei copii chiar au suferit. În multe feluri, profesorii sunt liantul care îi ajută pe acești copii să facă față traumei lor și să facă față emoțiilor și îi ajută în a le insufla un sentiment de normalitate”, a continuat prima doamnă a SUA.

„Slavă Domnului că poporul român a fost aici!”, a spus o profesoară ucraineană

Într-o sală de clasă, copiii i-au spus lui Jill Biden că desenează drapelele României și Ucrainei. La un moment dat, o fetiță s-a apropiat de prima doamnă a SUA, având în mână un desen cu steagul național ucrainean, și i-a spus: „Vreau să mă întorc la tătăl meu”.

Jill Biden s-a așezat într-o bancă și a discutat cu un grup de copii care, potrivit profesoarei, lucrau la un desen care înfățișa o lume fără război.

Apoi, cele două prime doamne au discutat cu profesorii și cu refugiații. Anastasia Konovalova, o profesoară ucraineană care a venit în România în luna martie, a dezvăluit momentele dramatice pe care le-a trăit.

„Am trecut frontiera cu fiul meu în vârstă de 3 ani și tot ce gândeam era cum să îmi salvez copilul dintr-un oraș care era bombardat. Slavă Domnului că poporul român a fost aici! Cred că nici măcar românii nu s-au așteptat că ar putea fi atât de minunați, pentru că nu te aștepți la așa ceva de la oameni”, a mărturisit profesoara ucraineană.

„Suntem alături de voi. Sper că știți asta. Consider că voi sunteți cele uimitoare, serios”, a mai spus Jill Biden.

Prima doamnă a SUA i-a mulțumit lui Carmen Iohannis și a spus că românii sunt „eroi”.

Ulterior, cele două doamne au ieșit în curtea școlii, acolo unde elevii cântau imnul național al României și un cântec militar ucrainean.

Jill Biden, care vineri s-a întâlnit și cu militarii americani de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, a plecat între timp spre Slovacia.

Urmăriți B1TV.ro și pe