Joaca de-a sondajele. Cum a ”împrumutat” Stelian Ion, candidatul USR-PLUS la Primăria Constanța, un procent de la contracandidatul său liberal, Vergil Chițac

Joaca de-a sondajele. Cum a ”împrumutat” Stelian Ion, candidatul USR-PLUS la Primăria Constanța, un procent de la contracandidatul său liberal, Vergil Chițac
sursa foto: Facebook

Stelian Ion, candidatul USR-PLUS la Primăria Constanța, a prezentat luni rezultatele unui sondaj IRES din care ar reieși că se află pe locul trei în preferințele electoratului, dar la o diferență foarte mică de primii doi clasați. Astfel, potrivit pancartelor afișate, el ar obține 22% din voturi, candidatul PNL, senatorul Vergil Chițac, 25%, iar primarul în funcție, social-democratul Decebal Făgădău, 24%.

Stelian Ion a spus că sondajul a fost făcut de IRES, în luna septembrie. 800 de oameni au răspuns, marja de eroare fiind de 3,4%.

Numai că tot un sondaj IRES făcut tot în septembrie și dat publicității de presa locală îl arată pe Vergil Chițac cu un procent în plus și pe Stelian Ion cu unul în minus.

Candidatul USR-PLUS la Primăria Constanța nu a vrut să le dea jurnaliștilor o copie a sondajului și nici nu a spus dacă acesta a fost comandat de alianța care îl susține.

Newsweek amintește că, pe 17 septembrie, Cuget liber a dat publicității un sondaj realizat tot de IRES și tot în luna septembrie, în care Vergil Chițac (PNL) era cotat cu 26%, Degebal Făgădău cu 24%, iar Stelian Ion cu 21%.

Practic, un procent de la candidatul PNL a migrat la candidatul USR-PLUS.

Întrebat în legătură cu acest aspect, Vasile Dâncu, fondatorul IRES, a spus că nu știe exact care este situația de la Constanța, dar, în general, „depinde foarte mult de întrebările pe care le incluzi în cercetarea sociologică și de modul cum le pui. Candidații nu vor să contribuie toți la un singur sondaj, care să dea un rezultat general. Fiecare vrea să comande pe cont propriu, să aibă propria cercetare. Dar fiecare pune întrebări în funcție de ceea ce dorește să afle. Mi s-a întâmplat ca IRES să facă trei sondaje pe aceeași temă în trei zile consecutive și rezultatele să fie diferite de la o zi la alta”.

Urmăriți B1TV.ro și pe