Joe Biden ar putea avea o discuție cu Xi Jinping. Casa Albă ia în calcul să aranjeze un contact între președinții din SUA și China: „Ar putea fi un apel telefonic, ar putea fi altceva”

Joe Biden ar putea avea o discuție cu Xi Jinping. Casa Albă ia în calcul să aranjeze un contact între președinții din SUA și China: „Ar putea fi un apel telefonic, ar putea fi altceva”
Foto Biden: Hepta.ro / Abaca Press / AP/Pool/ABACA, foto Xi: Hepta.ro / Zuma Press / Wang Ye

Casa Albă iaîn considerare să aranjeze o discuție între președintele Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, a precizat joi un oficial SUA. Jake Sullivan, consilierul prezidențial american pentru securitate națională, spune că liderii urmează „să facă un bilanț” al relației bilaterale, potrivit Reuters preluată de US News.

Președintele SUA ar putea avea o discuție cu omologul său din China, Xi Jinping

În prima vizită efectuată în Europa de actualul președinte american, Joe Biden și ceilalți lideri din G7 au cerut socoteală Chinei pentru situația drepturilor omului în Xinjiang și Beijing, cerând totodată o anchetă comprehensivă asupra originilor COVID-19. Beijingul a reacționat dur, acuzând o tentativă de „calomniere”.

Jake Sullivan spune că, „destul de curând”, partea americană și partea chineză vor începe tratativele pentru o discuție între cei doi președinți.

„Ar putea fi un apel telefonic, ar putea fi o întâlnire în marja unui alt summit internațional, ar putea fi altceva”, a declarat consilierul prezidențial american pentru securitate națională.

Atât Joe Biden, cât și Xi Jinping sunt așteptați să participe la Summitul G20 din Italia, care se va desfășura în octombrie și care ar putea fi scena unei astfel de discuții. Totuși, Jake Sullivan a precizat că încă nu a fost luată o decizie finală.

Întrebat dacă îi va cere lui Xi Jinping să facă demersuri pentru o anchetă privind originile COVID-19, Joe Biden le spunea reporterilor: „Ne cunoaștem bine; nu suntem prieteni vechi. Sunt pur și simplu afaceri”.

Președintele SUA și-a încheiat recent prima deplasare externă. Joe Biden a călătorit în Europa, unde a participat la summituri cu liderii din G7, din UE și din NATO. În cele opt zile petrecute pe bătrânul continent, liderul american s-a întâlnit și cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Geneva.