Joe Biden, discurs în Congresul SUA: ”Am preluat conducerea unei țări în criză. Acum, după 100 de zile, pot să comunic națiunii – America este din nou în mișcare” (VIDEO)

Joe Biden, discurs în Congresul SUA: ”Am preluat conducerea unei țări în criză. Acum, după 100 de zile, pot să comunic națiunii - America este din nou în mișcare” (VIDEO)
Foto: hepta.ro/Abaca Press / Pool/ABACA

Președintele american Joe Biden a susținut primul său discurs în Congrestul SUA, la 100 de zile de la preluarea mandatului. În discursul său, liderul de la Casa Albă a vorbit despre criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus, despre campania de vaccinare anti-COVID-19, dar și despre problemele din societatea americană, relațiile cu Rusia și China sau schimbările climatice, informează Reuters. Discursul lui Joe Biden din Congres a marcat și o premieră istorică: a fost prima dată când în spatele liderului american s-au aflat două femei în funcțiile de vicepreședinte, implicit șef al Senatului, și președinte al Camerei Reprezentanților, Kamala Harris și Nancy Pelosi.

Joe Biden, discurs la 100 de zile de la preluarea mandatului, în Congresul SUA

„Am preluat conducerea unei țări în criză. Cea mai dură pandemie din ultimul secol, cea mai mare criză economică de la Marea Depresie, cel mai puternic atac asupra democrației noastre de la Războiul Civil. Acum, după 100 de zile, pot să comunic națiunii: America este din nou în mișcare”, a declarat Joe Biden în Congresul american.

Liderul SUA a lăudat felul în care se derulează campania de vaccinare ant-COVID-19 în Statele Unite, precum și ușoara revenire a economiei.

”Vaccinăm naţiunea. Creăm sute de mii de noi locuri de muncă. Le furnizăm oamenilor rezultate reale, ei pot vedea şi simţi asta în viaţa lor de zi cu zi. Aceasta este democraţia în acţiune”, a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

Joe Biden, discurs în Congresul SUA: ”Am preluat conducerea unei țări în criză. Acum, după 100 de zile, pot să comunic națiunii – America este din nou în mișcare”

Joe Biden:Am privit în abisul insurecției și autocrației, al pandemiei și al durerii

Referindu-se la problemele cu care se confruntă societatea americană în această perioadă, Joe Biden a vorbit despre chastiunearasialăși violențele cu arme de foc.

„Am văzut cu toții genunchiul nedreptății pe gâtul americanilor de culoare. Avem o oportunitate să realizăm progrese adevărate”, a spus Biden, făcând astfel trimitere la uciderea afro-americanului George Floyd, sub genunchiul unui polițist alb, în mai 2020.

Democratul a vorbit și despre asaltul asupra Capitoliului, comis pe 6 ianuarie de susținătorii predecesorului său, Donald Trump.

„Am privit în abisul insurecției și autocrației, al pandemiei și al durerii, iar «Noi, Poporul» nu ne-am clintit”, a mai spus Joe Biden.

În ceea ce pruvește relația cu Rusia, președintele american a subliniat că țara sa va răspunde oricărei agresiuni și i-a transmis președintelui Vladimir Putin că atacurile cibernetice și amestecul Rusiei în alegerile din SUA nu vor rămâne fără urmări.

Totodată, Biden a afirmat că cea mai mare provocare de politică externă căreia trebuie să-i facă față SUA este competiția Chinei.

”China şi alte ţări se apropie rapid. Trebuie să dezvoltăm şi să stăpânim produsele şi tehnologiile viitorului. (…) America se va opune practicilor comerciale incorecte care subminează industriile şi lucrătorii americani, precum subvenţii pentru companiile proprietate de stat şi furtul de tehnologie şi proprietate intelectuală americane”, a mai spus Joe Biden.

Liderul de la Washington a vorbit și despre lupta cu schimbările climatice.

„Când mă gândesc la măsuri împotriva crizei climatice, mă gândesc și la locuri de muncă. Nu există niciun motiv pentru care muncitorii americani nu pot să se afle pe primul loc în lume la producția de vehicule electrice și baterii”, a subliniat Joe Biden.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)