Joe Biden îi găzduiește pe liderii din Asia de Sud-Est la Washington: Casa Albă reiterează obiectivul american de „promovare a unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise”

Joe Biden îi găzduiește pe liderii din Asia de Sud-Est la Washington: Casa Albă reiterează obiectivul american de „promovare a unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise”
Administrația președintelui american Joe Biden este de acord cu transferul lansatoarelor de rachete cerute de Kiev Sursa Foto: Hepta

În mijlocul războiului din Ucraina, care este principala prioritate a politicii externe a Washingtonului, președintele Joe Biden găzduiește joi liderii din Asia de Sud-Est la Washington, ceea ce reprezintă angajamentul SUA față de regiunea în care este angajată într-o luptă pentru dominația cu China, potrivit CNBC.

Casa Albă reiterează obiectivul american de „promovare a unei (regiuni) Indo-Pacifice libere şi deschise, sigure, conectate şi rezistente”, „mantra” Washingtonului pentru a se arăta ca apărător al acestei regiuni Asia-Pacific în faţa ambiţiilor de hegemonie ale Chinei.

Joe Biden organizează un summit cu Asia de Sud-Est

Liderii Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) reuneşte zece ţări (Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei), dintre care câteva cu ieşire la Marea Chinei de Sud, unde fricţiunile cu China sunt în creştere.

„Este inevitabil ca chestiunile de geopolitică și securitate internațională să fie abordate și discutate, dar în acest sens, nu mă aștept la nicio mișcare dramatică”, a spus Ong Keng Yong, fost secretar general al ASEAN, adăugând că „este nevoie ca SUA să fie mai prezente în țările din Asia de Sud-Est”.

Casa Albă a spus că summitul va „demonstra angajamentul de durată al Statelor Unite față de ASEAN și va comemora 45 de ani de relații SUA-ASEAN”. Totodată, Statele Unite au subliniat adesea „centralitatea ASEAN” în strategia sa pentru Indo Pacific de a limita China.

„ASEAN ar dori să vadă un cadru economic cu unele concesii și o strategie mai clară pentru securitatea regională, care să implice în special Marea Chinei de Sud”, a declarat consilierul pentru relații externe, Joshua Kurlantzick.

La întâlnirea de la Washington nu vor fi reprezentate două țări ASEAN

Fostul secretar general al ASEAN, care este și ambasadorul larg al Singapore, a transmis că Asia a oferit suficient pentru a menține SUA angajate, în ciuda preocupării sale cu războiul din Ucraina: „De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, este evident că Europa vine pe primul loc în SUA, înaintea oricărei alte regiuni a lumii”, a adăugat Ong Keng Yong.

Este posibil ca SUA să discute despre Cadrul Economic Indo-Pacific, care a fost anunțat de Biden la Summitul Asiei de Est de anul trecut. Aceasta ar putea include noi abordări ale comerțului, securizarea lanțurilor de aprovizionare și energie.

Două țări ASEAN nu vor fi reprezentate la întâlnirea cu Biden: președintele filipinez Rodrigo Duterte și liderul juntei din Myanmar, Min Aung Hlaing, care a preluat puterea de la guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi într-o lovitură de stat din februarie 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - S-a enervat Hulk. Actorul Mark Ruffalo, după decizia Curții Supreme din SUA privind avortul: „Separarea dintre stat și biserică a fost distrusă. Trebuie să luptăm” / Barack Obama îndeamnă la proteste
00:00 - Liderii UE avertizează: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
23:43 - Ciucă, într-o „situație extrem de nefericită” pentru că nu a lămurit acuzațiile de plagiat, iar judecătorul care l-a ”salvat” se pensionează. Emilian Isăilă: Din perspectivă etică și morală, lucrurile nu s-au rezolvat (VIDEO)
23:39 - Cristina Ich vorbește deschis despre relația cu fiul lui Victor Pițurcă: „A fost o perioadă în care efectiv îmi venea să fug de acasă”
23:18 - Sebastian Dobrincu, pierderi mari în afaceri. Ce se întâmplă cu averea tânărului milionar
23:04 - Capră – eroină în Ucraina: a declanșat mai multe grenade și a rănit aproximativ 40 de soldați ruși
22:55 - Una dintre marile țepe de pe litoralul românesc. Metoda cunoscătorilor pentru a nu se lăsa păcăliți
22:52 - Cristian Popescu Piedone va primi o sumă imensă de bani de la Direcția Națională Anticorupție
22:38 - Diplomația rusă – reacții contradictorii la decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statut de candidat la aderarea la UE
22:26 - Aurescu, după ce R.Moldova a devenit candidat pentru aderarea la UE: „Se datorează în foarte bună măsură și eforturilor României, mai ales ale președintelui” / Cum a contribuit România la noul Concept Strategic al NATO (VIDEO)