Joe Biden le-a spus aliaților din NATO că apărarea Europei este o „obligație sacră” pentru SUA

Joe Biden le-a spus aliaților din NATO că apărarea Europei este o „obligație sacră” pentru SUA
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Sra Marcus Bullock/Us Air

Președintele american Joe Biden le-a transmis aliaților din NATO, luni, în marja summitului de la Bruxelles, că apărarea Europei, Turciei și Canadei este o „obligație sacră” pentru SUA.

Mesajul lui Joe Biden pentru aliații din NATO: Apărarea Europei, o obligație sacră pentru SUA

Sosind la Bruxelles după weekendul dedicat Summitului G7 de la Cornwall, Joe Biden a căutat încă o dată să îi convigă pe aliații occidentali să sprijine strategia de răspuns a SUA la ascensiunea Chinei, precum și să arate unitate în fața agresiunii ruse.

„Articolul 5 este o obligație sacră”, a declarat președintele SUA, făcând referire la angajamentul aliat pentru securitatea colectivă. „Vreau să știe toată Europa că Statele Unite este aici”, a adăugat Joe Biden.

„NATO este extrem de importantă pentru noi”, a mai afirmat liderul american.

Diplomații susțin că NATO ar urma să declare China un risc de securitate la adresa Alianței Nord-Atlantice. Vestea vine la o zi după momentul în care liderii din G7 auadoptato declarație comunăprivind drepturile omului înChinași Taiwan, o declarație despre care Beijingul spune căi-a „calomniat” reputația, transmiteReuters.

Președintele Joe Biden a punctat că nici Rusia, nici China nu acționează „într-o manieră care să fie consistentă cu ceea ce am sperat”, referindu-se la eforturile occidentale pentru a aduce cele două țări în zona democrațiilor liberale.

Liderii aliați sunt îngrijorați de recenta acumulare de trupe rusești la frontiera ruso-ucraineană, precum și de atacurile cibenertice clandestine pentru subminarea statelor occidentale, deși Moscova neagă orice fel de implicare. Cât despre China, ea nu mai este văzută ca un partener comercial benign.

„Chinase apropie de noi. Îi vedem în spațiul cibernetic, vedem Chinaîn Africa, dar de asemenea vedeminvestind masiv în infrastructura noastră critică. (…)Trebuie să răspundem împreună, ca alianță”, a fost mesajul lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la sosirea la Bruxelles.