Joe Biden merge în Polonia și va fi primit de Andrzej Duda în apropiere de frontiera cu Ucraina. Cum arată agenda președintelui SUA pentru restul călătoriei efectuate în Europa

Joe Biden merge în Polonia și va fi primit de Andrzej Duda în apropiere de frontiera cu Ucraina. Cum arată agenda președintelui SUA pentru restul călătoriei efectuate în Europa
Al 46-lea președinte al SUA, Joe Biden. Foto: Hepta.ro / AdMedia / CNP/AdMedia

Președintele SUA, Joe Biden, efectuează vineri o vizită în Polonia și va fi întâmpinat de omologul său polonez, Andrzej Duda, într-un oraș aflat în apropierea frontierei cu Ucraina. După evenimentele programate să se desfășoare la Rzeszow, liderul american va porni spre Varșovia, acolo unde cel mai probabil își va petrece și noaptea.

Joe Biden (SUA) va fi primit de Andrzej Duda (Polonia) la Rzeszow

Aeronava prezidențială americană Air Force One va ateriza la Rzeszow, ceea ce îl va aduce pe liderul de la Casa Albă la mai puțin de 80 de kilometri de teritoriul unei națiuni devastate de război care încă se luptă să respingă ofensiva Rusiei, relatează NDTV.

Polonia este a doua oprire a liderului american în călătoria de ultim moment pe care o efectuează pe bătrânul continent pentru a coordona răspunsul occidental la invazia rusă asupra Ucrainei. Ziua președintelui SUA va începe tot la Bruxelles, acolo unde Joe Biden va purta o discuție cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte să se îmbarce către Rzeszow, transmite și CNN.

Odată sosit pe Aeroportul Rzeszow-Jasionka, Joe Biden va fi întâmpinat de președintele polonez Andrzej Duda și va primi detalii despre răspunsul umanitar. El se va întâlni și cu militarii americani de la Rzeszow, iar spre seară va porni spre Varșovia.

Potrivit Casei Albe, Joe Biden și Andrzej Duda au programată o întrevedere bilaterală pentru ziua de sâmbătă, când vor discuta despre cum ar putea fi dezamorsată criza refugiaților. Președintele SUA va susține și o serie de declarații înainte să revină la Washington.

Călătoria în Polonia vine după întâlnirile pe care le-a avut Joe Biden joi la Bruxelles, unde a participat la mai multe summituri și a anunțat noi acțiuni – precum sancțiunile împotriva a 100 de parlamentari ruși și un angajament pentru a primi 100.000 de refugiați ucraineni. Tot acolo, al 46-lea președinte al Statelor Unite a explicat că Washingtonul va răspunde dacă Moscova va folosi arme chimice în războiul din Ucraina, însă, spune el, natura răspunsului va depinde de natura utilizării.

Casa Albă notează că vizita în Polonia este menită să scoată în lumină dimensiunea masivă a crizei refugiaților. De altfel, președintele Statelor Unite a confirmat joi că speră să îi întâlnească pe refugiații ucraineni în timpul vizitei. Este neclar, totuși, când și unde ar putea să aibă loc acest moment.

Peste 3,5 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de la începutul invaziei, arată datele transmise de agenția pentru refugiați a ONU.

Urmăriți B1TV.ro și pe